ΑΘΗΝΑ
03:58
|
03.05.2024
Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε με φόντο την άτακτη φυγή χιλιάδων Αφγανών. Τι είπε ο Γάνι μετά την φυγή του στα Εμιράτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε απόψε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ με επίκεντρο τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Γερμανίδας Καγκελάριου αναφέρεται πως η Μέρκελ τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημασία “απομάκρυνσης όσο το δυνατόν περισσότερων Αφγανών υποστήριξαν τον γερμανικό στρατό και τις γερμανικές οργανώσεις”. Συμφώνησαν να απομακρύνουν με εναέρια μέσα όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς συνεργάτες των Γερμανών παρέχοντας “κάθε δυνατή προστασία”.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με την Μέρκελ ανέφερε τα βασικά ζητήματα της συνομιλίας τους πλέκοντας το εγκώμιο των προσπαθειών που καταβάλλει το στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό αμφοτέρων χωρών στην Καμπούλ για την απομάκρυνση πολιτών τους και ευάλωτων Αφγανών. Αναφέρει πως συζήτησαν “την ανάγκη για στενό συντονισμό στην πρόβλεψη ανθρωπιστικής βοήθειας” στο Αφγανιστάν και την υποστήριξη γειτονικών χωρών. Τέλος συμφώνησαν να συνεχίσουν το σχεδιασμό αυτών των κινήσεων στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7).

Συνομιλίες Γερμανών με Ταλιμπάν στο Κατάρ

Νωρίτερα,ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε πως ο Γερμανός πρέσβης στο Κατάρ είχε νωρίτερα συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην Ντόχα με κεντρικό θέμα την διευκόλυνση όσων Αφγανών θέλουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Μάας ανέφερε πως η Γερμανία έχει ήδη μεταφέρει από την περασμένη Κυριακή στη Γερμανία περίπου 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 200 Αφγανών πολιτών.

Οι δηλώσεις του Αφγανού προέδρου-φυγά Γάνι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι που εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή παίρνοντας μαζί του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανακοινώθηκε πως βρήκε “άσυλο” στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Speaking in a live broadcast on his official Facebook page, Mr Ghani said he was 'forced' to leave Kabul, according to translation by Al Jazeera

Σε δηλώσεις που έκανε από την σελίδα του στο Facebook σε απευθείας μετάδοση ο Γάνι διέψευσε πως έφυγε με ελικόπτερο “γεμάτο λεφτά” λέγοντας πως “αναγκάστηκε” γιατί εάν έμενε θα γινόταν μάρτυρας αιματοχυσίας.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τον προέτρεψαν άλλοι αξιωματούχοι της δικής του κυβέρνησης.Πρόσθεσε ακόμη πως προσπάθησε να εμποδίσει να γίνει το Αφγανιστάν “μία ακόμη Υεμένη ή Συρία” και χαρακτήρισε “αβάσιμες” και “ψευδείς” τις πληροφορίες πως έφυγε παίρνοντας μαζί του τεράστιες ποσότητες χρημάτων λέγοντας πως πρόκειται για φήμες με στόχο την “δολοφονία του χαρακτήρα του”.

Πάντως νωρίτερα πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν παίρνοντας μαζί του 169 εκατομμύρια δολάρια…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα