ΑΘΗΝΑ
10:04
|
23.04.2024
Οι Ταλιμπάν χτύπησαν τους διαδηλωτές στα τυφλά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, το απόγευμα, οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν περί “τερματισμού του πολέμου” και εξομάλυνσης της κατάστασης” φάνηκε να καταρρέουν. Κυρίως αυτές περί “ασφάλειας και ειρήνης” στο πλαίσιο, εννοείται, του ισλαμικού νόμου.

Ένοπλοι των Ταλιμπάν πυροβόλησαν άοπλους διαδηλωτές που προσπάθησαν να υψώσουν την σημαία του Αφγανιστάν στην κεντρική πλατεία της πόλης Τζαλαλαμπάντ κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα “Δεν εμπιστευόμαστε τους Ταλιμπάν” γραμμένα στα αγγλικά. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλοι δέκα διαδηλωτές.

Εικόνα

Προηγουμένως οι διαδηλωτές κατά εκατοντάδες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους του Τζαλαλαμπάντ και έσχισαν τις σημαίες των Ταλιμπάν που είχαν τοποθετηθεί στη θέση των αφγανικών καθώς μία μέρα νωρίτερα το Αφγανιστάν “γιόρταζε” την ημέρα ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς στις 17 Αυγούστου 1919.

Χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καμπούλ μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι (που έχει καταφύγει στο Άμπου Ντάμπι των Εμιράτων με πάνω από 169 εκατομμύρια δολάρια) είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τις δυτικές χώρες παίζοντας το χαρτί της “μετριοπάθειας”.

Είχε υποσχεθεί “γενική αμνηστία” σε όλους (στρατιωτικούς, πρώην αξιωματούχους κ.α) και κάποια δικαιώματα μόρφωσης και εργασίας στις γυναίκες. Είχε επίσης διαβεβαιώσει πως οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται για τον τερματισμό του πολέμου και εγγυώνται την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών στην Καμπούλ. Αυτό που προφανώς δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση είναι το ενδεχόμενο να διαφωνεί κάποιος ανοικτά μαζί τους και να διαδηλώνει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα