ΑΘΗΝΑ
00:35
|
02.05.2024
Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» είπε ότι αυτό που επιδιώκεται ουσιαστικά από την Άγκυρα είναι να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα.

«Αυτός είναι ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού», πρόσθεσε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που έχασε τις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα από τον εκλεκτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η συμφωνία του 2019 στο Βερολίνο ήταν πολύ σημαντική, αλλά δεν άρεσε στην Άγκυρα: «Επειδή υποδεικνύεται η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική ισότητα και μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκαν απ’ αυτήν όσοι είχαν πρόθεση την λύση στην Κύπρο», όπως ο ίδιος είπε, και να μπορούσε να παραμείνει στα καθήκοντά του θα συνέχιζε στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η συμφωνία του Βερολίνου ήταν η αιτία της παρέμβασης Ερντογάν στις εκλογές: «Για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να πουν ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θέλει ομοσπονδία πλέον, χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες μιας χώρας 80 εκατομμυρίων για να σφετεριστούν την βούληση του λαού».

Ν. Αναστασιάδης: «Απόδειξη για το ποιος έφταιξε για την αποτυχία»

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει ότι «διαψεύδονται τα όποια αφηγήματα ήθελαν να αποδίδουν την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα, στη δική μας πλευρά».

«Η συνέντευξη του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν είναι αρκούντως αποκαλυπτική, τόσο για τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας όσο, όμως, και για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, με όσα λέει ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, «καταδεικνύει πως δεν έπαψα από την επομένη, κιόλας, της αποτυχίας της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017, να επιδιώκω την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα, διαψεύδονται και τα όποια αφηγήματα ήθελαν να αποδίδουν την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα, στη δική μας πλευρά».

Και τονίζει: 

«Επιθυμώ να επαναλάβω την αποφασιστικότητα και την πολιτική μου βούληση να συνδράμω στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως με βάση τα προαπαιτούμενα που αξιώνει ο κ. Τατάρ ή η Τουρκία. Είναι δυνατός ένας νέος κύκλος συνομιλιών στη βάση του κοινού εδάφους, όπως καθορίζεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αλλά και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων που καθορίζουν και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα