ΑΘΗΝΑ
17:35
|
17.05.2024
Προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ να μην επιχειρήσουν κατά των ιρανικών πλοίων που θα μεταφέρουν βοήθεια στο Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανήγγειλε σήμερα πως έρχεται βοήθεια στoν (διψασμένo από καύσιμα και βασικά είδη) Λίβανο από το Ιράν. Φρόντισε ωστόσο αμέσως να προειδοποιήσει ΗΠΑ και Ισραήλ να μην αποτολμήσουν επίθεση ή σαμποτάζ κάποιου είδους στο ιρανικό τάνκερ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα λογιστεί “λιβανέζικο έδαφος” από την στιγμή του απόπλου του από λιμάνι του Ιράν.

Nasrallah: We're looking to kill an Israeli soldier -- and aren't in a  hurry | The Times of Israel

Κατήγγειλε το ρόλο των ΗΠΑ και άλλων δυτικών και αραβικών χωρών λέγοντας πως έχουν εξαπολύσει σε βάρος του Λιβάνου έναν πόλεμο “μέσω της οικονομίας και των Μέσων Ενημέρωσης”. Κατηγόρησε δε ειδικά την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό πως συνωμοτεί σε βάρος του λαού του Λιβάνου κάνοντας ακήρυχτο πόλεμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου Al Manar που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, ξεκαθάρισε πως το πλοίο από το Ιράν θα είναι το πρώτο από μία σειρά άλλα ιρανικά εμπορικά πλοία που θα στείλουν βοήθεια στον ρημαγμένο από την δεινή οικονομική και θεσμική κρίση Λίβανο. Και τόνισε:

Ανέφερε πως η Χεζμπολάχ δεν προτίθεται να αψηφίσει “κανέναν” μόνον και μόνον επειδή κανονίζει τη μεταφορά καυσίμων από το Ιράν στο Λίβανο (κατά παράβαση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος της Τεχεράνης…). “Αυτό το πλοίο και άλλα θα φθάσουν με ασφάλεια. Δεν θέλουμε σύγκρουση με κανέναν. Το μόνο που κάνουμε είναι να βοηθήσουμε το λαό μας. Απορρίπτουμε την ταπείνωσή του με στρατιωτικό,πολιτικό ή οικονομικό πόλεμο. Αρνούμαστε την ταπείνωση του λαού μας.Ας μην τολμήσει κανείς να μας προκαλέσει!”

“‘Ηττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν”

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.Εκτίμησε ότι “η ήττα των ΗΠΑ τραβά την προσοχή” στην αμερικανική κατοχή σε Ιράκ και Συρία.

Κατήγγειλε δε τις ΗΠΑ πως συνεχίζουν την δράση τους στη Βόρεια Συρία με το “ψευδές και ανυπόστατο” πρόσχημα των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” κατηγορώντας τες πως ουσιαστικά τους χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα.

Αναφέρθηκε και στο Ιράκ χαιρετίζοντας την ιρακινή αντίδραση και την ετοιμότητά τους, όπως είπε, να “προστατεύσουν τους ιερούς τόπους στην Παλαιστίνη”. Είπε:

“Οι Σιωνιστές φοβούνται την αντίσταση του Ιράκ και οποιοδήποτε ρόλο του Ιράκ σε έναν μεγάλο πόλεμο…Οι πόροι και οι περιουσίες της περιοχής θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τους λαούς τής και να είναι μακριά από κάθε μορφή αμερικανικής ηγεμονίας και λεηλασίας. Στο Ιράκ χάρη στο ευλογημένο αίμα των δύο μαρτύρων -ηγετών, του Αμπού Μαχντί αλ Μουχαντίς και του Κασέμ Σολεϊμανί, αποφασίστηκε οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη γη του Ιράκ από τώρα ως το τέλος του έτους”.

Εξήρε τέλος το ρόλο των ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών λέγοντας πως συνιστούν “εγγύηση για το Ιράκ έναντι οιασδήποτε απειλής”.

Η καθυστερημένη …προσφορά για βοήθεια της πρεσβείας των ΗΠΑ

Το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα είχε θετική απήχηση στον πολύπαθο λαό του Λιβάνου, πράγμα που φαίνεται πως ανησύχησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό σε τέτοιο βαθμό ώστε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Ντόροθι Σι να επικοινωνήσει με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν υποσχόμενη…βοήθεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.

4093e5791f12a26056826a66e80262c0

Σε ανακοίνωση της προεδρίας στο Λίβανο αναφέρεται πως η Σι ενημέρωσε τον πρόεδρο Αούν για την απόφαση αυτή μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα. Η υπόσχεση φαίνεται να αφορά την παροχή αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Ιορδανίας και Συρίας (!) για την παραγωγή πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορεί να μεταφερθεί στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση του Λιβανέζου προέδρου αναφέρεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις Βηρυτού και Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κόστους του φυσικού αερίου “συνεχίζονται”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Μπλόκο της Ε.Ε. σε άλλα τέσσερα ΜΜΕ για «φιλορωσική προπαγάνδα»

Ρωσία: Δεν επιδιώκουμε την κατάληψη του Χάρκοβου

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα