ΑΘΗΝΑ
01:50
|
27.04.2024
Οι ξένες χώρες δεν πρέπει να επιβάλλουν τις δικές τους αξίες στο Αφγανιστάν, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ξένες χώρες δεν πρέπει να επιβάλλουν τις δικές τους αξίες στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Κρεμλίνο με τη Γερμανία καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «η πραγματικότητα είναι πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για αποκατάσταση της τάξης στη χώρα και ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η είσοδος τρομοκρατών από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες. 

Όσον αφορά το Ουκρανικό ζήτημα, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πως εντύπωση του είναι πως «η ουκρανική ηγεσία έχει αποφασίσει να μην υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία».

Δήλωσε ακόμη ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Γερμανία ανησυχούν από τις αυξανόμενες εντάσεις στο Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται σε σύγκρουση με τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.

Με τη σειρά της η Γερμανίδα καγκελάριος διαπίστωσε πως υπάρχουν κοινές ανησυχίες ως προς το ουκρανικό ζήτημα και την πρόσφατη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Έκανε επίσης γνωστό ότι προέτρεψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παρατείνει τη συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία, που λήγει το 2024, κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί του σήμερα στο Κρεμλίνο.

Δεν δίστασε όμως να χαρακτηρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας «βαρύτατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», αλλά και να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της προς το Κρεμλίνο σχετικά με την φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του από τη φυλακή. «Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση», δήλωσε συγκεκριμένα η Μέρκελ. 

Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και το τέλος μιας σχέσης

Πριν την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφανιού στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα από την Γερμανίδα καγκελάριο, στα 80 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην τότε Σοβιετική Ένωση.

German Chancellor Angela Merkel attends a wreath laying ceremony at the Tomb of Unknown Soldier in Moscow, Russia

Δέον να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση είναι η τελευταία μεταξύ των δύο ηγετών, μετά την απόφαση της Μέρκελ να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή μετά από 16 συναπτά έτη πρωθυπουργίας.

Σε αυτά τα 16 χρόνια οι δύο ηγέτες θεωρείται πως είχαν σφυρηλατήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, δεδομένου πως και οι δύο μιλούν καθένας τη γλώσσα του άλλου, ενώ παραμένει ερώτημα αν ο διάδοχος της Μέρκελ θα συνεχίσει την πολιτική ανοικτών διαύλων με τη Μόσχα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και «συλλογικής» Δύσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα