ΑΘΗΝΑ
18:14
|
02.05.2024
Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τα κυπριακά διαβατήρια που κατέχουν Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα, 23/8)πριν λίγες ώρες ότι θα ανακαλέσει τα κυπριακά διαβατήρια που κατέχουν Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Μάριος Πελεκάνος, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα ακυρωθούν ή δεν θα ανανεωθούν τα διαβατήρια που κατέχουν 14 Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι, απότοκο της διαρκούς αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και της νέας τεταμένης κατάστασης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, τα πρόσωπα αυτά, «με τις ενέργειές του και τις πράξεις τους (μεταξύ αυτών ανέφερε το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων) υποβαθμίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Κύπρου, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας».

Μια σειρά από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο νυν ηγέτης τους, Ερσίν Τατάρ, εξακολουθούν να κατέχουν ή κατείχαν ν μέχρι πρόσφατα ταυτότητες κυπριακά διαβατήρια, ενώ δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να έχουν κυπριακές ταυτότητες που είχαν εκδοθεί πριν από την τουρκική εισβολή το 1974, όπως και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με το ΑΚΕΛ να υποστηρίζει ότι «πρόκειται για κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης», ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της να σταματήσει τα σχέδια της Τουρκίας να οδηγήσει την Κύπρο σε πλήρη διάσπαση.

Πηγές: SigmaLive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα