ΑΘΗΝΑ
14:44
|
29.05.2024
H Ουάσινγκτον συνεχίζει την προσπάθεια σχηματισμού και ενίσχυσης της περιφερειακής συμμαχίας εναντίον του Πεκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επανέλαβε σήμερα Τρίτη (24/8) στη Σιγκαπούρη τις αμερικανικές κατηγορίες περί κινεζικών πιέσεων και εκφοβισμών στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την περιφερειακή συμμαχία των ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου.

Κατηγορώρησε το Πεκίνο για απόπειρα κατάληψης εδάφους στη Νότια Σινική Θάλασσα και ότι απειλεί την “τάξη” στην περιοχή.

Μετά την άφιξή της στη Σιγκαπούρη για ένα ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία αυτήν την εβδομάδα, η Χάρις παρουσίασε το “όραμα” της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν για την περιοχή σε ομιλία της σήμερα Τρίτη (24/8), ισχυριζόμενη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν την “ειρήνη, την σταθερότητα, την ελευθερία στις θάλασσες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η κινεζική κυβέρνηση “συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις, πρακτικά σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα”, ισχυρίστηκε.

“Οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την εθνική κυριαρχία εθνών” της περιοχής, επέμεινε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, επικαλούμενη την απόφαση του δικαστηρίου σε υπόθεση που ασκήθηκε εναντίον της Κίνας από τις Φιλιππίνες.

Η Κίνα “συνεχίζει να εξαναγκάζει, να εκφοβίζει και να διεκδικεί τη συντριπτική πλειοψηφία της Νότιας Σινικής Θάλασσας”, επανέλαβε.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση του Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντάς την “θαρραλέα” και “σωστή” και τόνισε πως η Ουάσινγκτον δίνει τώρα την προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ξένων και Αφγανών συνεργατών τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι σκηνές της αμερικανικής εξόδου και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν με κεραυνοβόλα προέλαση έθεσαν εν αμφιβόλω την ισχύ της υπερδύναμης, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της.

Η Χάρις πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Βιετνάμ αργότερα σήμερα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που στοχεύει να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον προς τους περιφερειακούς συμμάχους, σύμφωνα με το CNN. Θα προσπαθήσει επίσης να “ενσωματώσει την έκκληση του Μπάιντεν να επικεντρωθεί η εξωτερική πολιτική στην αντιμετώπιση την ανερχόμενης Κίνας”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε πριν την άφιξη της Χάρις, την ελπίδα ότι η επίσκεψη της θα προωθήσει την “ειρήνη” και τη “σταθερότητα στην περιοχή”, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει στη σκληρή γλώσσα της αντιπροέδρου. Η Κίνα επιμένει εξάλλου, ότι η παρουσία του αμερικανικού στρατού στην περιοχή είναι προκλητική και ότι οι τακτικές αμερικανικές αποστολές απειλούν την κυριαρχία της χώρας τους.

Το Πεκίνο έχει καταδικάσει επίσης τη σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Με βάση τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πούλησε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νησί, ο Μπάιντεν ξεκίνησε τις δικές του πωλήσεις όπλων και έξυπνων βομβών αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Έξω από την Ε.Ε.–Αποχή από τις Ευρωεκλογές» την Κυριακή 

Το Politico ξεσκεπάζει την Ούρσουλα: Καμπάνια κατά παράβαση των δικών της κανόνων  

Σουηδία: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,16 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Πούτιν: Μόνη νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία είναι το κοινοβούλιο και ο πρόεδρός του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα