ΑΘΗΝΑ
16:40
|
19.04.2024
Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν με τη διορία αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων -πιθανώς και της απειλής των Ταλιμπάν, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα- είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν με τη διορία αποχώρησης από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου. 

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ των New York Times για όσα διεμήφθησαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της G7 για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τις άλλες χώρες να πιέζουν τις ΗΠΑ για παράταση της διορίας απομάκρυνσης στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών τους. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι όσο περισσότερο μένουν αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν τόσο κλιμακώνεται ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις, που σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ «είναι πολύ υψηλός».

Και απαντώντας στις πιέσεις των άλλων ηγετών, είπε ότι η αποστολή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, πράγμα που κατέστη σαφές και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης.

Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την απειλή των Ταλιμπάν» αν δεν έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων στις 31 Αυγούστου.

Περίπου 50.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν φύγει τις τελευταίες ημέρες από το Αφγανιστάν αλλά υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί που επιθυμούν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη και να φύγουν, φοβούμενοι αντίποινα από τους Ταλιμπάν . Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους ελέγχους των Ταλιμπάν, που έχουν κλείσει τους δρόμους για τους Αφγανούς που πάνε στο αεροδρόμιο.

Πάντως τα υπουργεία Εξωτερικών των «7» συμφώνησαν σε κοινό κείμενο «να αποφύγουν να δηλώσουν εναλλακτικές ημερομηνίες για την ημερομηνία λήξης της απομάκρυνσης πολιτών και στρατιωτών» από το Αφγανιστάν, στην οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ βοηθούν και περίπου 600 άνδρες των πρώην ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού. Οι στρατιώτες αυτοί σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο θα φύγουν μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Πηγές: New York Times, VOA

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα