ΑΘΗΝΑ
18:33
|
05.11.2024
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ο αγαπημένος "κακός" του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Ανέστης Βλάχος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη (24/8) σε ηλικία 87 ετών μετά νοσηλεία μηνών λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ο Ανέστης Βλάχος, ο αγαπημένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους “κακών”, ανακοίνωσε στο Facebook ο γιος του, Ηρακλής Βλάχος.

“Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ…
Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι”, τον αποχαιρετά ο γιός του.

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε το 1934. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Λ. Σταυράκου το 1954. Από το 1956 εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές ταινίες στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γεωργούς γονείς. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

Τα νεανικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, εξαιτίας των αριστερών πεποιθήσεων της οικογένειάς του. “Έτρεχα στα περιβόλια με τις προκηρύξεις στα χέρια και με κυνηγούσαν οι αστυνομικοί. Ήταν δύσκολα χρόνια τότε για όλους, όχι μόνο για μένα”. Μέχρι να σπουδάσει σε δραματική σχολή έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Όταν πήγε να γραφτεί στου “Σταυράκου”, αντί να πληρώσει τα δίδακτρα, έκανε μια ιδιαίτερη συμφωνία με τους υπεύθυνους της σχολής. Δεν θα πλήρωνε δίδακτρα για δύο χρόνια και σε αντάλλαγμα θα τους έβαφε το κτήριο. Έτσι, αν και δεν είχε χρήματα, κατάφερε να σπουδάσει. Ο Ανέστης Βλάχος έχει παίξει σε 180 ταινίες και έχει πάρει τέσσερα βραβεία, καθώς και τιμητική σύνταξη για τη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο…

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο.

Το 1966 ο Ανέστης Βλάχος είχε ήδη ξεκινήσει την πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο, έχοντας παίξει στη ταινία του ελληνοαμερικάνου σκηνοθέτη Γκρεκ Τάλλας “Αγιούπα” και στη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Το Κορίτσι με τα μαύρα”, στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη. Εκείνη την εποχή όμως αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα. Για να τα καταφέρει, όταν δεν έπαιζε στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, εργαζόταν στην οικοδομή. Σε ένα μεροκάματο όμως είχε ένα ατύχημα που άλλαξε την ποιότητα της ζωής του από κάθε άποψη. Στην προσπάθειά του να καρφώσει μια πρόκα, δεν πρόσεξε και τραυματίστηκε στο δεξί του μάτι. Αν και η πληγή φάνηκε ότι δεν ήταν πολύ σοβαρή, ο Ανέστης Βλάχος λέει ότι η καθυστέρηση των γιατρών οδήγησε στην απώλεια του ματιού. “Αντί να μου κάνουν μια ένεση ή κάτι άλλο, με ρωτούσαν για ποια θέση θα πλήρωνα στο νοσοκομείο. Έτσι, έχασα το μάτι μου από μόλυνση”.

Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν ανέλαβαν τα έξοδα του νοσοκομείου, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

 “Με φρόντιζαν και με πήραν στο σπίτι τους, σε ένα μικρό δωματιάκι μέχρι να γίνω εντελώς καλά”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Ο Ανέστης Βλάχος καθιερώθηκε στο κινηματογραφικό τερέν με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη “Ο Φόβος”.

Έκτοτε ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του “σκληρού” και του “κακού” ήρωα.

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο “Θάψτε τους νεκρούς” (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά). Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία “Αυτόπτης μάρτυρας”.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, έχει ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο.

Τα μόνα του έσοδα προέρχονται από τη σύνταξη που παίρνω

“Δεν περίμενα να περάσω τέτοια μαύρα γεράματα, γιατί δουλεύω από 11 χρόνων παιδί. Κάθε φορά που πάω να πληρωθώ, κάθε μήνα, τρέμει η ψυχή μου και λέω ‘θα προλάβω να πληρώσω το φως και τα χαράτσια;”. Ζω και με αυτό το άγχος”, ομολογούσε σε συνέντευξή του πριν δέκα περίπου χρόνια ο Ανέστης Βλάχος.

Είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου “Κιέριον”.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη “Λάμψη στα μάτια”.

Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη “Ο Φόβος”.

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη “Ο Φόβος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα