ΑΘΗΝΑ
13:18
|
23.09.2024
Σε πλήρη διαφωνία Αυστριακός πρόεδρος και καγκελάριος για την υποδοχή Αυστριακών προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αυστριακός πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κάλεσε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ στο Νότιο Τιρόλο τα ευρωπαϊκά έθνη να παρέχουν άσυλο στους Αφγανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την χώρα καταγωγής τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, τοποθέτηση που έρχεται σε ζωηρή αντίθεση με την προ ημερών δήλωση του καγκελάριου της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, πως «η Αυστρία δεν θέλει άλλους Αφγανούς πρόσφυγες».

Ειδικότερα, ο Αυστριακό πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει νομική, ηθική και πολιτική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της να αρθούν στο ύψος της ευθύνης μας, η οποία περιλαμβάνει την προσφορά καταφυγίου στους ανθρώπους. Αυτό περιλαμβάνει το να τους προσφέρουμε άσυλο».

«Η Αυστρία, όπως υποστηρίχθηκε από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει κάνει όντως πολλά μέχρι στιγμής όσον αφορά την υποδοχή Αφγανών προσφύγων. Γεγονός άσχετο ωστόσο με τις σημερινές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που δήλωσαν πως δεν θα δεχτούν άλλους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, στο φόντο ενός νέου προσφυγικού ρεύματος που αναμένεται λόγω της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, ο ΟΗΕ εκτιμά πως πάνω από μισό εκατομμύριο Αφγανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ από την αρχή της επιχείρησης εκκένωσης από τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι (πέραν του διπλωματικού προσωπικού και των συνεργατών του με τις οικογένειές τους) έχουν εγκαταλείψει την πολύπαθη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και «ψυχολογικός πόλεμος» στον Λίβανο

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα: Από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο στην προεδρία της Σρι Λάνκα

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα