ΑΘΗΝΑ
03:05
|
20.04.2024
Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται η προφυλακισμένη πραξικοπηματίας πρώην πρόεδρος της Βολιβίας.
The Senate's second vice president and opposition politician Jeanine Anez declares herself the country's interim president during a session at Congress, in La Paz, Bolivia, Tuesday, Nov. 12, 2019. Anez took the step after protests and pressure from the army made former President Evo Morales quit his office. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται η προφυλακισμένη πραξικοπηματίας πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας που πραγματοποίησε στο κελί της.

Σύμφωνα με την κόρη της, η Άνιες πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη εξαιτίας της πολύμηνης φυλάκισής της, κάτι που την οδήγησε στην προσπάθεια αυτοτραυματισμού της.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η συνήγορός της Νόρκα Κουέγιαρ, η υπόδικη πρώην πρόεδρος επιχείρησε να κόψει τις φλέβες της χαράζοντας τρεις φορές τον αριστερό της καρπό.  Για αυτοτραυματισμό έκανε λόγο ο υπουργός Προεδρίας της Βολιβίας Εδουάρντο ντελ Καστίγιο σχολιάζοντας πως «έφερε μικρές γρατσουνιές στα χέρια της, που δεν προκαλούν ανησυχία».

Ήδη στην 54χρονη ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων πραξικοπηματία έχουν αποδοθεί από τις δικαστικές αρχές της χώρας κατηγορίες για γενοκτονία και τρομοκρατία.

Η Άνιες βρίσκεται προφυλακισμένη εδώ και πέντε μήνες κατηγορούμενη για τρομοκρατία, στάση και συνωμοσία για την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου Εβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019.

Στις αρχές Αυγούστου οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν την παράταση της προφυλάκισής της για ακόμη ένα εξάμηνο προσθέτοντας στο κατηγορητήριο τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της λήψης αντισυνταγματικών αποφάσεων.

Την δε περασμένη Παρασκευή η Γενική Εισαγγελία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ξεκινήσει τη διαδικασία για να δικαστεί η Ανιες με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών και θανατηφόρων τραυματισμών. Οι κατηγορίες αφορούν τις σφαγές στη Σακάμπα και τη Σενκάτα που έγιναν από τις δυνάμεις ασφαλείας τον Νοέμβριο του 2019 και στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, συγκρατούμενοι της Άνιες διαμαρτυρήθηκαν χθες στο προαύλιο των φυλακών για την ειδική μεταχείριση της πολιτικού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τζανίνε, μην ψεύδεσαι, ζεις σαν βασίλισσα».

Πηγές: Telesur, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα