Μέσω υπόγειας σήραγγας θα απορριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό 1,2 τόνοι μολυσμένο νερό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ιαπωνική κυβέρνηση και παρά τους φόβους και τις αντιδράσεις για την επικείμενη οικολογική καταστροφή.
Το νερό αυτό βρισκόταν αποθηκευμένο εδώ και επτά χρόνια (από το 2013) μέσα σε χιλιάδες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε υποσχεθεί ότι πριν απορριφθεί στη θάλασσα προηγουμένως το νερό θα είχε υποβληθεί σε επεξεργασία και θα ληφθούν μέτρα ώστε αυτό να μην πληγεί η φήμη της περιοχής. Το μολυσμένο νερό προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη της καρδιάς των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά το τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Tepco, το νερό έχει φιλτραριστεί επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια), αλλά όχι το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.
Ωστόσο, τόσο οι οι γεωργοί όσο και οι ψαράδες της Φουκουσίμα αμφισβητούν τη διαδικασία, φοβούμενοι ότι ακόμη και αν το νερό είναι «ακίνδυνο», πράγμα ούτως ή άλλως αμφισβητήσιμο, παρότι εφαρμόζεται ευρέως σε άλλα εν λειτουργία πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία και αλλού, θα πληγεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Νότια Κορέα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες στη φύση.
Πώς θα γίνει η διαδικασία
Σύμφωνα με την Tepco, το νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 2,5 μ. που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό. Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται ν’ αρχίσει έως τον προσεχή Μάρτιο.
Ο αρμόδιος διευθυντής της Tepco για αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού, Ακίρα Όνο, υποστήριξε ότι η χρήση αυτού του μηχανισμού αναμένεται να αποτρέψει το νερό να επιστρέψει προς την ακτή, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα «εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας» και αυτά που λαμβάνονται «για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στη φήμη» της αλιείας και άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής.
Επίσης, η Tepco αναφέρει ότι είναι έτοιμη να πληρώσει αποζημιώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα που προκάλεσε η ρίψη του νερού, ενώ δήλωσε ανοικτή σε επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία τον Απρίλιο χαιρέτισε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει το νερό στη θάλασσα.
Πηγές: BBC