ΑΘΗΝΑ
05:57
|
20.09.2024
Φέτος έχει βρέξει 65% περισσότερο από τις προηγούμενες περιόδους ως αποτέλεσμα της "κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν πολιτείες της δυτικής Βενεζουέλας.

Τρεις δήμοι στην πολιτεία Μέριδα (δυτικά) έχουν πληγεί περισσότερο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα 23/8, ενώ άλλες οκτώ πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν αφήσει πάνω από 8.000 σπίτια “κατεστραμμένα” σε 11 από τις 23 πολιτείες της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θέτοντας με διάταγμα τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” για 90 ημέρες και τονίζοντας ότι φέτος έχει βρέξει 65% περισσότερο από τις προηγούμενες περιόδους ως αποτέλεσμα της “κλιματικής αλλαγής”.

“Έδωσα πράσινο φως για όλες τις επιχειρήσεις εφοδιασμού και χρηματοδοτικής στήριξης αυτών των πολιτειών”, πρόσθεσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έχουν πληγεί στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Ρεμίχιο Σεμπάγιος στην δημόσια τηλεόραση την Τετάρτη.

Εννέα πολιτείες – Τάτσιρα, Σούλια, Απούρε, Μονάγας, Δέλτα Αμακούρο, Αμασόνας, Μπολίβαρ και Αράγουα- βρίσκονται σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” δήλωσε ο Σεμπάγιος, αφού υποστήριξε ότι περίπου 12.000 διασώστες εργάζονται για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Εικόνες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνική δικτύωσης αποτυπώνουν την τραγωδία: Ένα ισχυρό ρεύμα νερού σε δρόμο στο Τόβαρ παρασύρει οχήματα. Αλλού τα αυτοκίνητα φαίνονται θαμμένα ή παγιδευμένα στη μέση ενός τέλματος από συντρίμμια.

Η αντιπολιτευτική κυβέρνηση της Μέριδα από την πλευρά της, εκτιμά ότι 17 άνθρωποι αγνοούνται εξαφανίστηκαν.

Η αστυνομία και οι ομάδες πολιτικής προστασίας “παρέδωσαν τις σορούς αυτών των ανθρώπων στις οικογένειές τους”, δήλωσε ο Χέισον Γκουζμάν στην κρατική τηλεόραση, μια παράλληλη αρχή που διορίστηκε από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο σε τομείς που κυβερνούνται από την αντιπολίτευση.


Στην κοιλάδα Μοκοτίες, μια γεωργική περιοχή που περιλαμβάνει τις πληγείσες πολιτείες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης ως αποτέλεσμα των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις βροχές, είπε στο AFP ο Χοσέ Λουίς Τόρο, από την Αρχιεπισκοπή της Μέριδα.

Επιπλέον, ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στο Τόβαρ “καταστράφηκε από χιονοστιβάδα” πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως η επικοινωνία είναι δύσκολη σε αρκετούς τομείς και ότι η Καθολική Εκκλησία ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής νερού, ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων.


Μόνο αγροτικά οχήματα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Προς το παρόν “οι κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα”. Επίσης είναι δύσκολο να προμηθευτούν τρόφιμα καθώς δεν υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις, λέει με ανησυχία η Μαρία Αντονία Σάντσες, κάτοικος του Eχίδο.

“Η ανιψιά μου από τη Σάντα Κρουζ μου λέει ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ισχυρότερη από εκείνες του 2005”, πρόσθεσε η ίδια.

Η τραγωδία στην οποία αναφέρεται η Μαρία άφησε περισσότερους από 40 νεκρούς και περίπου 52 αγνοούμνεους στη Μέριδα τον Φεβρουάριο του 2005. Την ίδια χρονιά, οι ισχυρές βροχοπτώσες στέρησαν τη ζωή σε 60 ανθρώπους σε όλη την επικράτεια.

Προς το παρόν, η επικοινωνία μεταξύ των διασωστών είναι πολύ δύσκολη “λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας”, ανέφερε η κυβέρνηση της Μέριδα σε δελτίο τύπου.

Πηγή: elespectador.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα