ΑΘΗΝΑ
15:59
|
26.04.2024
Από την ανάγνωση των σχετικών διατάξεων προκύπτει ένα σημαντικό κενό του νόμου περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών σχετικά με τα ιδιωτικά ιατρεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως είναι γνωστό θεσπίστηκε με νόμο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, με πρόβλεψη για όσους δεν εμβολιαστούν να τεθούν εκτός εργασίας είτε με διοικητική πράξη είτε με απειλή προστίμων στον εργοδότη που θα δεχθεί τις υπηρεσίες τους μετά την προβλεπόμενη κατά κατηγορία ημερομηνία.

Από την ανάγνωση όμως των σχετικών διατάξεων προκύπτει ένα σημαντικό κενό του νόμου σχετικά με τα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο νόμος αναφέρει ρητώς ότι η υποχρέωση εμβολιασμού αφορά ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες ΣΕ ΔΟΜΕΣ ή ΦΟΡΕΙΣ και όχι απευθείας σε άλλα φυσικά πρόσωπα. Σχετικά το άρθρο 206 του ν.4820/2021 λέει τα εξής:

«1. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι ………

:2.Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

3. Ως προσωπικό των δομών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.»

Σύμφωνα με την διάταξη της πιο πάνω παραγράφου 3 οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται «προς τον φορέα λειτουργίας τους» ή «σε νομικό πρόσωπο».

Όμως στα ιδιωτικά ιατρεία οι ιατροί, οδοντίατροι κλπ παρέχουν υπηρεσίες σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε δομές ή φορείς.

Το ζήτημα δεν είναι τυπικό. Διότι δεν προβλέπεται επίσης καμία διαπιστωτική διαδικασία .

Παρόλα αυτά ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος και η Οδοντιατρική Ομοσπονδία διακινούν έγγραφα, όπου , χωρίς νομικό έρεισμα, λένε πως τα ιδιωτικά ιατρεία υπάγονται στον συγκεκριμένο νόμο.

Σπεύδουν να συμμορφωθούν σε μια βούληση που δεν αποτυπώθηκε σε διάταξη.

Τί να πει κανείς; Τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα