ΑΘΗΝΑ
06:38
|
20.09.2024
Το συμβούλιο αποφυλάκισης της Καλιφόρνιας έδωσε χθες (Παρασκευή, 28/8) το πράσινο φως για την αποφυλάκιση του Σιρχάν Σιρχάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συμβούλιο αποφυλάκισης της Καλιφόρνιας έδωσε χθες (Παρασκευή, 28/8) το πράσινο φως για την αποφυλάκιση του Σιρχάν Σιρχάν, του ανθρώπου που δολοφόνησε τον Ρόμπερτ Κένεντι, τον μικρότερο αδελφό του Τζον Φιτζγκέραλντ Κένεντι και γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας για το «χρίσμα» των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1968.

Ο Σιρχάν Σιρχάν, 77 ετών σήμερα, καταδικάστηκε στις 17 Απριλίου 1969 για τη δολοφονία του γερουσιαστή της Νέας Υόρκης. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972, μετά και την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας έτσι 52 χρόνια φυλάκισης.

Μετά από μια περίοδο εξέτασης 90 ημερών, η απόφαση για αποφυλάκιση του Σιρχάν που εξέδωσε το συμβούλιο το οποίο προηγουμένως είχε απορρίψει 15 φορές το αίτημα του κατάδικου, θα παραπεμφθεί στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, ο οποίος έχει την εξουσία να το αρνηθεί ή να το τροποποιήσει.

Ο Παλαιστίνιος μετανάστης Σιρχάν Σιρχάν δολοφόνησε τον «Μπόμπι» Κένεντι στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες, καθώς ο γερουσιαστής έκανε προεκλογική εκστρατεία για να τεθεί υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο καταδικασμένος δολοφόνος είχε δικαιολογήσει τότε την πράξη του στην οποία προέβη λόγω της υποστήριξης του Ρόμπερτ Κένεντι στην πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Ο γιος του Κένεντι, Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του Σιρχάν πριν από την ακρόαση της Παρασκευής και είναι από εκείνους που πιστεύουν στη θεωρία των δύο (ή και περισσότερων) δολοφόνων. 

Ωστόσο έξι από τα υπόλοιπα εννέα παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντι καλούν τον γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να αναιρέσει την απόφαση και δηλώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους πως θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο.

Στην προηγούμενη ακρόαση για αποφυλάκιση, ο Σιρχάν αρνήθηκε να παραδεχτεί τη δολοφονία, λέγοντας ότι, «νομικά δεν είμαι ένοχος για τίποτα». Ο δικαστής που απέρριψε την αίτησή του για να τον αφήσει ελεύθερο το 2015 αποφάσισε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι έδρασαν περισσότεροι από ένας ένοπλοι για τη δολοφονία, δεν θα άλλαζε την ποινή του Σιρχάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα