ΑΘΗΝΑ
05:31
|
20.04.2024
Για «πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης για τη σεζόν που ακολουθεί, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης για τη σεζόν που ακολουθεί, ξεδίπλωσε, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική συχνότητα του «Alpha 9.89», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας, της παιδείας. Ως προς το τελευταίο ειδικότερα, υπεραμύνθηκε της αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάνοντας συγχρόνως λόγο για έναν ακαδημαϊκό χάρτη που «θα διαμορφώνεται με βάση τη ζήτηση, τις επιλογές των ίδιων των πανεπιστημίων και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Στο ερώτημα για τη φημολογία περί ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας προέταξε, έναντι των προσώπων, τη σημασία μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής, ενός συλλογικού σχεδίου, που θα υπηρετούν εν τέλει τα πρόσωπα.

Αναλυτικά, και με αφορμή τις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε εισαγωγικά ότι «ξεκινάμε μια νέα κοινοβουλευτική χρονιά, με πολλές και υψηλές διακυβεύσεις, έχουμε πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

«Έχουμε μπροστά μας καλές ειδήσεις οι οποίες θα έλθουν και στο επίπεδο της κοινωνίας, όπου θα έχουμε μια σειρά από συμπεριληπτικές δημόσιες πολιτικές για την ίση μεταχείριση, την ισότητα ευκαιριών, ζητήματα που είναι της καθημερινότητας. Στο επίπεδο της υγείας θα έχουμε την εδραίωση ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο επίπεδο του περιβάλλοντος έχουμε μια λογική η οποία δυστυχώς επηρεάζεται και από όσα δραματικά ζήσαμε το καλοκαίρι» τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να υπάρξει χωριστό Υπουργείο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Γ. Γεραπετρίτης, αφού είπε επί της αρχής ότι «η κλιματική κρίση μας επηρεάζει πολύ, είναι ένα ζήτημα οικουμενικό», συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχει υπάρξει συζήτηση εξ όσων γνωρίζω, σε ό,τι αφορά τη διάσπαση δομών». 

Στη συνέχεια, παρέθεσε όλες εκείνες τις κυβερνητικές δράσεις που ακουμπούν στον τομέα του περιβάλλοντος: «Είχαμε, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα τεράστιο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, πολύ πριν από την ευρωπαϊκή υποχρέωση, είχαμε ένα πρόγραμμα για την απαλλαγή από τα πλαστικά μίας χρήσης, είχαμε την ανάρτηση δασικών χαρτών που είναι υπό επεξεργασία και θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του δάσους στην Ελλάδα. Και πάνω από όλα έχουμε μια μεγάλη επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Πράσινη Οικονομία: είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα που ανάλογό του δεν είχαμε γνωρίσει στη Μεταπολίτευση ακριβώς για να εγγυηθούμε στις επόμενες γενιές ότι θα παραλάβουν ένα αξιοπρεπές περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Υπάρχει εν τέλει, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «συγκροτημένη πράσινη ατζέντα, την οποία θα αποκαλύψουμε, είναι έργα που έχουν να κάνουν και με το φυσικό περιβάλλον και με την πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές», ενώ τόνισε πως για τους πυρόπληκτους, «εκπονείται ήδη σχέδιο φυσικής ανάταξης και οικονομικής στήριξης όλων των περιοχών που επλήγησαν. Έχει ήδη υπάρξει εκταμίευση σε ένα μεγάλο όγκο σε ό,τι αφορά τους πληττόμενους σε χρόνους που δεν έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν».

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε επιπλέον διορισμούς. «Έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος από πολλαπλές κρίσεις, που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων, με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, έχουν να κάνουν ακόμη ακόμη και με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ενισχυθούν, θα υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την ενίσχυσή τους» δήλωσε συγκεκριμένα.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως δεν μπορεί να το ξέρει, επιπλέον είναι «μια προνομία του πρωθυπουργού αν και όποτε αποφασίσει να κάνει αλλαγή στην κυβέρνηση, θα το δούμε».

Η συνέντευξη έκλεισε με τα θέματα Παιδείας: «εκεί που είχαμε τη δημιουργία κενών, π.χ. στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, αυτό συνέβη επειδή η ίδια η Σχολή επέλεξε να έχει μια υψηλή βάση. Η επιλογή της βάσης έχει να κάνει με το ότι το ίδιο το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, που θεώρησε ότι εκεί οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν υψηλά προσόντα», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τους 40000 νέους που δεν θα εισαχθούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων.

Αφού σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αναβάθμισε ή ίδρυσε περισσότερα από 150 τμήματα, τα οποία έπαιρναν φοιτητές με βαθμολογία 0,6, εκεί που τα παιδιά μπαίνουν και δεν αποφοιτούν, αντέτεινε το γεγονός ότι φέτος «είχαμε 22.000 αιτήσεις από μαθητές για τα δημόσια ΙΕΚ, στα οποία κάνουμε μεγάλη επένδυση και τα έχουμε εντάξει και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή παρέχουν δεξιότητες που είναι περιζήτητες στην αγορά εργασίας», επεσήμανε για να καταλήξει με το ερώτημα: «Προτιμάμε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο κενό επαγγελματικού περιεχομένου ή μια σύγχρονη ειδικότητα που θα εξασφάλιζε την ευζωία του νέου ανθρώπου;»

Πηγές: Alpha 9.89

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα