ΑΘΗΝΑ
20:43
|
07.11.2024
Η χθεσινή διαλογική αναμέτρηση θεωρείται πως δεν άλλαξε την γενική εικόνα που φαίνεται να ευνοεί το τελευταίο διάστημα τον Όλαφ Σολτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Άνγκελα Μέρκελ διασταύρωσαν χθες (Κυριακή, 29/8) τα ξίφη τους στην πρώτη τηλεμαχία, ενόψει των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, με την χθεσινή διαλογική αναμέτρηση ωστόσο να θεωρείται πως δεν άλλαξε την γενική εικόνα που φαίνεται να ευνοεί το τελευταίο διάστημα τον Όλαφ Σολτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Σολτς ως δημοφιλέστερο καγκελάριο,  ο επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ και η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, θα έπρεπε να «τα δώσουν όλα» για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Και οι δύο άρχισαν με επιθετική διάθεση. Για μια στιγμή ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά γρήγορα ανέκτησε την αυτοκυριαρχία του. Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν τις αδυναμίες τους, αλλά και τις καλές τους στιγμές. 

Αρχικά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο Άρμιν Λάσετ παραδέχθηκε ότι τα όσα έγιναν ήταν «μία καταστροφή» για τη γερμανική κυβέρνηση και πρότεινε να ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα υπάγεται στην καγκελαρία και θα συντονίζει στο μέλλον πιο αποτελεσματικά παρόμοιες αποστολές. Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, λέγοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών καθυστερούσε τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις γερμανικές δυνάμεις (και) στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο Σολτς απέρριψε την κριτική, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός, ενώ υπενθύμισε ότι «θα χρειαστεί και στο μέλλον να συμμετάσχουμε σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΝΑΤO». Όσο για την Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε τα δύο κόμματα εξουσίας για την αποτυχία τους να απεγκλωβίσουν εγκαίρως περισσότερους αμάχους από την Καμπούλ, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν το κόμμα της υποστηρίζει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Άρμιν Λάσετ παραδέχθηκε ότι τα όσα έγιναν ήταν «μία καταστροφή» για τη γερμανική κυβέρνηση και πρότεινε να ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα υπάγεται στην καγκελαρία και θα συντονίζει στο μέλλον πιο αποτελεσματικά παρόμοιες αποστολές. Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, λέγοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών καθυστερούσε τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις γερμανικές δυνάμεις (και) στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο Σολτς απέρριψε την κριτική, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός, ενώ υπενθύμισε ότι «θα χρειαστεί και στο μέλλον να συμμετάσχουμε σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΝΑΤO». Όσο για την Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε τα δύο κόμματα εξουσίας για την αποτυχία τους να απεγκλωβίσουν εγκαίρως περισσότερους αμάχους από την Καμπούλ, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν το κόμμα της υποστηρίζει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ως προς το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και απαντώντας στο ερώτημα ποιά θα ήταν τα πρώτα μέτρα που θα λάμβανε ως καγκελάριος, η Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε την επέκταση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές κατοικίες, την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και τη δέσμευση ότι «το 2% της επικράτειας θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδωσε ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το ότι «μία άδεια για ανεμογεννήτριες στη Γερμανία απαιτεί σήμερα έξι χρόνια, αντί για έξι μήνες».  Μείωση γραφειοκρατίας και επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών υποσχέθηκε και ο Λάσετ, κατηγορώντας τους «Πράσινους» ότι καταφεύγουν σε γενικόλογες διακηρύξεις, ενώ παράλληλα, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, απεργάζονται γραφειοκρατικά αντικίνητρα και απαγορεύσεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. 

Σολτς: Θα αυξήσουμε τους φόρους

Μεγάλη έκταση έλαβε η συζήτηση για την οικονομία, τη φορολογική πολιτική και τη δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων σε μία κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετες δαπάνες δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σε μία εξαιρετικά ειλικρινή προεκλογική τοποθέτηση ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς ξεκαθάρισε πως όχι μόνο «δεν είναι ώρα για μειώσεις φόρων όπως εξαγγέλλουν οι Χριστιανοδημοκράτες», αλλά αντιθέτως απαιτείται μία λελογισμένη αύξηση της φορολογίας «για όσους κερδίζουν περισσότερα χρήματα, όπως εγώ για παράδειγμα», με τον Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ να αντιτείνει ότι «σημασία δεν έχει το ύψος του φορολογικού συντελεστή, αλλά το σύνολο των φορολογικών εσόδων», κατά συνέπεια δεν πρέπει να επιβαρύνονται οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Υψηλότερους φόρους ζητεί και η Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα στα πέντε παιδιά στη Γερμανία ζει στα όρια της φτώχειας» δήλωσε η υποψήφια των Πρασίνων σε μία από τις συναισθηματικά πιο φορτισμένες στιγμές της τηλεμαχίας.

Αριστερή πλειοψηφία κόντρα στην Χριστιανική Ένωση;

Το ερώτημα για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες τέθηκε προς το τέλος της δίωρης συζήτησης και έκρυβε μία απολύτως αναμενόμενη παγίδα για τον Όλαφ Σολτς: Θα συνεργαστεί το SPD με το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αν αυτό κριθεί απαραίτητο για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; 

Δέον να σημειωθεί πως επί 30 χρόνια το ερώτημα αυτό παραμένει μία «καυτή πατάτα» για έναν σοσιαλδημοκράτη σε προεκλογικό αγώνα, καθώς πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι ταυτίζουν ακόμη και σήμερα το Κόμμα της Αριστεράς με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας. Κάποιοι σοσιαλδημοκράτες θεωρείται ότι έχουν χάσει εκλογές γιατί δεν ήθελαν να αποκλείσουν μία μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά (ή δεν μπορούσαν, για να μην δυσαρεστήσουν την αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους). Ο Όλαφ Σολτς αντιπαρήλθε το ερώτημα με παροιμιώδη ψυχραιμία, αλλά είναι βέβαιο ότι το ερώτημα θα τον «καταδιώκει» μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Πηγές: Deutsche Welle, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Στη Χάγη εναντίον του Ισραήλ και η Ιρλανδία

Θα ψηφίσουν και τα δέντρα στο συνέδριο, λέει ο Κασσελάκης – Πολάκης: Ψευδές το πόθεν έσχες

Αλ-Χούθι: Οι ΗΠΑ βλέπουν τους άτολμους Άραβες σαν «αγελάδες για άρμεγμα»

Οι τρεις στόχοι του (μάλλον τελευταίου) διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα