ΑΘΗΝΑ
02:47
|
29.06.2024
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν με την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης» τονίζει μεταξύ άλλων ο Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προχωρήσουν με την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις όπως του Αφγανιστάν, δηλώνει» ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera λέει ότι η εσπευσμένη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση κοινής αμυντικής πολιτικής.

«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία αυτή… ως Ευρωπαίοι δεν ήμασταν ικανοί να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να προστατεύσουμε την περιοχή. Οι ΗΠΑ το κατάφεραν, εμείς όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Συνεχίζοντας, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «τα 27 μέλη της Ενωσης θα πρέπει να δημιουργήσουν μία δύναμη ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες. «Πρέπει να είμαστε ικανοί να ενεργήσουμε με ταχύτητα».

Ο Μπορέλ λέει ότι ήρθε η ώρα για την επίδειξη ευελιξίας και αναφέρεται στις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν γρήγορα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που περιλαμβάνονται στις ιδρυτικές της συνθήκες.

«Μπορούμε να εργασθούμε κατά πολλούς τρόπους», κατέληξε ο Μπορέλ.

Δέον να σημειωθεί πως τον Μάιο, 14 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, πρότειναν την δημιουργία μίας τέτοιας δύναμης, η οποία ενδεχομένως θα περιλαμβάνει πλοία και αεροσκάφη, για την συνδρομή ξένων κυβερνήσεων που θα έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.

Πηγές: Corriere della Sera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα