Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να επανακτήσει την εικόνα του “αλώβητου” πρωθυπουργού και να στείλει ένα μήνυμα “επανεκκίνησης” στους πολίτες μετά τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν τα πευκοδάση της Εύβοιας και της Αττικής και πλήγωσαν μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη.
Το πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τεράστιο, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του μεγάλος και η φθορά δεδομένη.
Έτσι, η επιστροφή του σήμερα στο Μαξίμου, μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αναμένεται να “κλειδώσει” τόσο τον αναμενόμενο ανασχηματισμό όσο και την ημέρα που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Παρά το γεγονός, όπως τονίζεται από το Μαξίμου ότι οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την ΔΕΘ, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την εκτίμηση πως εντός της ημέρας ή το αργότερο τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ είχε συμπληρωθεί πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το υπόλοιπο θα ολοκληρωθεί πριν επιστρέψει στη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη το βράδυ θα αναχωρήσει για την Σλοβενία, προκειμένου την Τετάρτη το πρωί να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ, την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Μασσαλία.
Οι “ωδίνες”
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποχωρεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά να παραμένει στην κυβέρνηση μετακινούμενος σε άλλο υπουργικό πόστο.
Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο για τον Νίκο Χαρδαλιά, κυρίως λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, καθώς θεωρείται δύσκολο να μπορέσει να κρατήσει τις ίδιες αρμοδιότητες. Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συγκεκριμένο υπουργείο, τότε θα δημιουργηθεί ντόμινο αλλαγών και σε άλλα χαρτοφυλάκια.
Διφορούμενες είναι οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών για τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Άμυνας, με τους Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως και Νίκο Παναγιωτόπουλο να περιμένουν εναγωνίως τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν να είναι ανοικτά και για τα τρία πρόσωπα, τα οποία αν τελικώς δεν παραμείνουν στη θέση τους τότε πιθανότατα θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία.
Ερώτημα επικρατεί για το αν θα παραμείνει το ίδιο δίδυμο στο “κομβικό” υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως στην περίπτωση που μετακινηθεί ο Μάκης Βορίδης, θα είναι η τρίτη φορά σε ισάριθμους ανασχηματισμούς που έχει πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αμετακίνητοι
Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όσον αφορά το Οικονομικό επιτελείο πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα λόγω και του Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι “σαρωτικές” αλλαγές, ωστόσο, δεν αποκλείονται σε επίπεδο υφυπουργών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει εδώ και ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει δεξιότερα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πλεύση, τότε θα δούμε πολλούς βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει και στην αναβάθμιση υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς, όπως και γενικών γραμματέων σε θέσεις υφυπουργών ενισχύοντας όπου κρίνει το επιχειρησιακό – τεχνοκρατικό κομμάτι της κυβέρνησης.
Εντός της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Θανάσης Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου.