ΑΘΗΝΑ
09:38
|
27.09.2022
Οι τίτλοι τέλους της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπεσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 30ής Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τίτλοι τέλους της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπεσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 30ής Αυγούστου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, οι αμερικανικές δυνάμεις κατόρθωσαν να «βγάλουν εκτός Αφγανιστάν 120.000 ανθρώπους, Αμερικανούς, Αφγανούς συνεργάτες τους με τις οικογένειές τους αλλά και πολίτες.

Αν και το Πεντάγωνο είχε αφήσει να εννοηθεί -πιθανότατα για λόγους ασφάλειας- πως και η Τρίτη θα είναι η ημέρα ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σχεδόν 24 ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ τερματίζεται με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας να «αναδύεται» ξανά στη χώρα της κεντρικής Ασίας, και χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς να έχουν μείνει πίσω.

«Ο τελευταίος Αμερικανός κατακτητής εγκατέλειψε τη χώρα»

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, έσπευσε να πανηγυρίσει μέσω Twitter την είδηση της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

«Ο τελευταίος Αμερικανός κατακτητής αποχώρησε από το (αεροδρόμιο της Καμπούλ) στις 12 και η χώρα μας απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της, δόξα και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Μουτζαχίντ.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι οικογένειες των 43 αγνοούμενων μαθητών στο Μεξικό απαιτούν δικαιοσύνη

Στο Γερεβάν ο Νίκος Δένδιας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

Η είσοδος του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα