Νέες προκλήσεις επιβίωσης αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί σε Λουιζιάνα και Μισισιπί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Αϊντα που εξελίχθηκε σε τροπική καταιγίδα, κατηγορίας τέσσερα.
Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί, χιλιάδες οι πλημμυροπαθείς
Από την Κυριακή ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλα 10. Δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν υποχώρησε (λόγω της σφοδρής νεροποντής και της κακοσυντήρηησης του οδικού δικτύου) τμήμα κεντρικού αυτοκινητοδρόμου (Highway 26) στο Μισισιπί με αποτέλεσμα να προκληθεί “ρήγμα” βάθους 15 μέτρων… Το ρήγμα έγινε παγίδα θανάτου για τους οδηγούς και επιβάτες διερχόμενων αυτοκινήτων.
O αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και μέρες, ώσπου να αποτραβηχτούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές και αποκτήσουν τα συνεργεία διάσωσης και οι αρμόδιες αρχές μία καθαρή εικόνα των ζημιών από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας.
Χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν από τις πλημμύρες που πλήττουν ξανά την πόλη, καθώς 16 χρόνια μετά τον εφιάλτη του τυφώνα Κατρίνα, υπολογίζεται πως χρειάζονται άλλα τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και η “οχύρωση” της πόλης..
Χωρίς ρεύμα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι
Το ίδιο διάστημα πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δύο πολιτείες παραμένουν σήμερα για τρίτη μέρα δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η ζέστη και η υγρασία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας συνθήκες “ασφυξίας” σε χιλιάδες πλημμυροπαθείς.
Είναι αξιοσημείωτη η πρόβλεψη πολλών αμερικανικών δικτύων πως οι ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν για…μέρες ή και βδομάδες, γεγονός που αποκαλύπτει τις ανεπάρκειες και τα κενά σε “νευραλγικές” υποδομές,όπως αυτές που αφορούν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος…
Χωρίς νερό εκατοντάδες χιλιάδες…
Παράλληλα, πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό (επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν 18 συστήματα ύδρευσης) ενώ κάπου 329.000 άλλα νοικοκυριά αναγκάζονται να βράζουν το ακάθαρτο νερό που τρέχει από τις βρύσες τους, επειδή δυσλειτουργούν άλλα 14 συστήματα ύδρευσης.
Δεκαέξι χρόνια μετά τον εφιάλτη της καταστροφής του τυφώνα Κατρίνα που κατέστρεψε μεταξύ άλλων την Νέα Ορλεάνη και άλλες πόλεις του αμερικανικού νότου, αποδεικνύεται πως οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψιστο καθήκον που είναι η ασφάλεια και η προστασία του αμερικανικού λαού από ακραία καιρικά φαινόμενα . Ωστόσο, οι πολυετείς παραλείψεις και υποχρηματοδοτήσεις οδικών δικτύων και βασικών υποδομών και υπηρεσιών αποδεικνύουν πως αρκετές από τις πόλεις των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών των ΗΠΑ είναι ανοχύρωτες μπροστά στην κλιματική αλλαγή.
Όπως σημείωνε νωρίτερα σήμερα σχετικό ρεπορτάζ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, μολονότι οι ισχυροί άνεμοι σταμάτησαν να πνέουν στην Λουιζιάνα, η αποχώρηση της τροπικής καταιγίδας από την πολιτεία δεν σημαίνει πως σταματούν τα προβλήματα. “Η ανάκαμψη είναι μακριά σε μία πολιτεία που είναι συνηθισμένη σε καταιγίδες και τις επιπτώσεις τους” αναφέρει σκωπτικά στηλιτεύοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές και τα αργά αντανακλαστικά των αρμόδιων αρχών.