ΑΘΗΝΑ
14:53
|
20.04.2024
Ο Δένδιας μετέβη στα Σκόπια προσπαθώντας να προλάβει εξελίξεις μετά την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία Σκοπίων-Άγκυρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H διμερής συνεργασία Αθήνας-Σκοπίων σε οικονομία, επενδύσεις, εμπόριο, Ενέργεια, μεταφορές, και οι προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας,Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων εξετάσθηκαν επίσης (σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών) η προοπτική Δ.Βαλκανίων και η εφαρμογή Συμφωνίας Πρεσπών.

Εικόνα

Προηγήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι, στη διάρκεια της οποίας επισήμανε την ανάγκη “πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Όπως τόνισε:

Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν παρέλειψε τους σαφείς υπαινιγμούς έναντι της πολιτικής της Τουρκίας στην Βόρεια Μακεδονία και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια αναφέροντας:

Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά την Βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές.

Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό.

O Νίκος Δένδιας δεν παράλειψε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Δημητρόφ, τονίζοντας πως συζήτησαν την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην ΕΕ.

To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ΜΙΑ, έκανε εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προβάλλοντας ρεπορτάζ με τίτλο : “Η Ελλάδα είναι και μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος και συνεργάτης σας”.

Η συμφωνία Σκοπίων-Άγκυρας που κάνει την Αθήνα “να τρέχει”

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ανάγκασε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί στα Σκόπια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες είναι η υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και ο Τούρκος ομόλογός της, Χουλουσί Ακάρ.

Η πενταετής συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας αμφοτέρων χωρών προσδοκείται (κατά αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας) πως “θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας”.

Μεταξύ άλλων προβλέπει σταδιακή κατανομή τουρκικών κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας και την ενίσχυση της μαχητικής του ετοιμότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα