ΑΘΗΝΑ
10:33
|
28.09.2024
Μια παραπομπή ιστορικής σημασίας για τον ρόλο της Ίνγκερ Στόιμπεργκ στον διαχωρισμό ανήλικων ζευγαριών αιτούντων άσυλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε στη Δανία η ιστορικής σημασίας παραπομπή σε δίκη της πρώην υπουργού Μετανάστευσης,  Ίνγκερ Στόιμπεργκ, η οποία ηγήθηκε της πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής των τελευταίων ετών στη σκανδιναβική χώρα. Ειδικότερα, η Ίνγκερ Στόιμπεργκ κατηγορείται ότι το 2016 εν γνώσει της παραβίασε τον νόμο δίνοντας εντολή να χωριστούν νεαρά ζευγάρια αιτούντων άσυλο.  Η παραπομπή της Στόιμπεργκ σε δίκη είναι μόλις η έκτη παρόμοια υπόθεση στη Δανία εδώ και πάνω από 170 χρόνια και η πρώτη από το 1995.

Διετέλεσε υπουργός Μετανάστευσης από το 2015 έως το 2019 στην κεντροδεξιά ηγεσία της Δανίας με τη στήριξη του συντηρητικού και αντιμεταναστευτικού “Λαϊκού Κόμματος”.  Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Μετανάστευσης η Δανία έγινε γνωστή για τις σκληρές πολιτικές της στη μετανάστευση. Επέτρεψε στις Αρχές να κατάσχουν τα κοσμήματα των αιτούντων άσυλο και να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή μέσω καταχωρήσεων σε εφημερίδες στις χώρες τους.

Η Στόιμπεργκ ήταν επίσης υπεύθυνη για το σχέδιο κράτησης ξένων εγκληματιών που επρόκειτο να απελαθούν σε ένα μικρό νησί, αν και το σχέδιο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σάλο είχε επίσης είχε προκαλέσει ότι είχε γιορτάσει την υιοθέτηση 50 νέων περιοριστικών μέτρων με μια τούρτα!!

Η υπόθεση παραπομπής απορρέει από την εντολή που έδωσε η Στόιμπεργκ τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένοι αιτούντες άσυλο κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να μοιράζονται την ίδια στέγη με τη σύζυγό τους. Συνολικά, 23 παντρεμένα ζευγάρια, μερικά με παιδιά, χωρίστηκαν πριν από την κατάργηση της πολιτικής Στόιμπεργκ λίγους μήνες αργότερα. Μεταξύ αυτών ήταν ένα νεαρό ζευγάρι από τη Συρία, η Ριμάζ Αλκαγιάλ, τότε 17 ετών και ο σύζυγός της Αλνούρ Αλβάν, 26 ετών, οι οποίοι επανενώθηκαν μετά από καταγγελία. Είχαν αναγκαστεί να ζήσουν χωριστά για τέσσερις μήνες, παρόλο που η Ριμάζ  ήταν έγκυος.

Η Δανή πρώην υπουργός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να προστατεύσει τα κορίτσια και να καταπολεμήσει τον παιδικό γάμο. “Έχουν γίνει στην όλη υπόθεση για τα οποία έχω ζητήσει συγγνώμη, αλλά για μένα φυσικά δεν υπάρχει καμία βάση για παραπομπή”, έγραψε ή ίδια στο Facebook. “Η πολιτική μου επιθυμία ήταν, είναι και θα είναι ότι καμία ανήλικη νύφη δεν πρέπει να ζει με τον μεγαλύτερο σύζυγό τους σε ένα κέντρο αιτούντων άσυλο στη Δανία. Αλλά φυσικά δεν έχω δώσει καμία εντολή και δεν έχω παραβιάσει τον νόμο”, πρόσθεσε.

Η δίκη πραγματοποιείται σε ειδικό δικαστήριο κατηγορίας και πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Δεκατρείς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και 13 διορισμένοι θα αποφασίσουν εάν ο πρώην υπουργός παραβίασε τον νόμο περί υπουργικής λογοδοσίας.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BRICS: Αναμένεται η οριστικοποίηση της Λευκορωσίας ως νέου μέλους

Μεσολόγγι: Συλλήψεις ανηλίκων για εκδικητική πορνογραφία

Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με μήνυση κατά της Google

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα