ΑΘΗΝΑ
15:38
|
24.04.2024
Η τριμερής σύνοδος μεταξύ των ηγετών Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής είναι η πρώτη από το 2017.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι στο Κάιρο η τριμερής σύνοδος κορυφής Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής σε μία προσπάθεια συντονισμού των κινήσεων ενόψει διπλωματικών διεργασιών με στόχο την επανεκκίνηση (μετά από επτά χρόνια) της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνόδου που είναι η πρώτη που γίνεται από το 2017, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι είχε διαδοχικά μεμονωμένες συναντήσεις με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, στην συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά, ο πρόεδρος Σίσι εξήρε τις στενές “αδελφικές σχέσεις” των δύο χωρών,όπως επίσης και την σημαντική πρόδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς της διμερούς συνεργασίας.

Ο πρόεδρος Σίσι εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών και λαών, “είτε σε διμερές επίπεδο, είτε στο πλάισιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με το Ιράκ σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την οικονομία.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β’ εξέφρασε “βαθιά εκτίμηση” για την Αίγυπτο και τους πολυετείς δεσμούς μεταξύ αμφοτέρων χωρών. Και εκείνος τόνισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας Ιορδανίας-Αιγύπτου και Ιράκ, επισημαίνοντας “τα οφέλη που αποκομίζει και η Ιορδανία από τα αναπτυξιακά σχέδια της Αιγύπτους σε κάθε τομέα”.

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας για την αντίστοιχη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Σίσι με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του,Μαχμούτ Αμπάς αναφέρεται πως ο Αιγύπτιος ηγέτης διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του.

This image has an empty alt attribute; its file name is εικόνα-2.png

Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία συντονισμού ενεργειών και προσπαθειών για το παλαιστινιακό με στόχο την πολιτική διευθέτηση και την προώθηση της επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Ως αργότερα το βράδυ αναμένονται ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της τριημερούς συνόδου κορυφής στο Κάιρο.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα