ΑΘΗΝΑ
08:10
|
24.04.2024
Ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή του ως ηγέτης του κόμματος αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας το τέλος της θητείας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος της θητείας του.

Ο Σούγκα ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο πριν από έναν χρόνο μετά την παραίτηση του Σίνζο Άμπε. Η αιφνίδια ανακοίνωση του Γιοσιχίντε Σούγκα συνδέεται με τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη μέχρι σήμερα έξαρση του ιού. Εκτός από τα ενάμισι εκατομμύρια και πλέον κρούσματα κορονοϊού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η απόφαση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο απεδείχθη “πονοκέφαλος” για την αποδοχή της κυβέρνησης του Σούγκα.

Ο 72χρονος, ο οποίος γεννήθηκε από οικογένεια καλλιεργητών φράουλας, εξελέγη για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γιοκοχάμα το 1987. Το 2005, ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι τον διόρισε υφυπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας. Τον επόμενο χρόνο, ο διάδοχος του Κοϊζούμι, Σίνζο Άμπε, τον αναβάθμισε σε υπουργό με τρεις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες κατείχε μέχρι το 2007.

“Σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης της εκτελεστικής επιτροπής ο κ. Σούγκα γνωστοποίησε πως θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). “Ειλικρινά, εκπλήσσομαι. Είναι πραγματικά λυπηρό. Έκανε ό, τι μπορούσε, αλλά μετά από προσεκτική εξέταση, πήρε αυτήν την απόφαση”, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μετά την ανακοίνωση Σούγκα οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, με τον δείκτη Topix να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών μετά την άνοδο 1,7%.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Τόκιο είχαν ήδη ενισχυθεί αυτήν την εβδομάδα λόγω της αισιοδοξίας για σχηματισμό μιας ισχυρότερης κυβέρνησης ενόψει του αγώνα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και των γενικών εκλογών που αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος.

Το κυβερνών κόμμα LDP αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου για να επιλέξει τον πρόεδρό του. Ο νικητής των εκλογών για την ηγεσία αναμένεται ότι θα είναι ο ηγέτης της Ιαπωνίας καθώς το LDP κατέχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα