ΑΘΗΝΑ
07:05
|
19.05.2024
Οι σφοδρές συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης και σταμάτησαν σήμερα τα ξημερώματα, θεωρούνται οι σφοδρότερες εδώ και μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλες συγκρούσεις, εκρήξεις, συλλήψεις και απαγωγές διαδραματίστηκαν σήμερα ως τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε νότια προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, μεταξύ ενόπλων της 444ης Ταξιαρχίας του Αμπντούλ Μπασίτ Μαρουάν και του Μαχμούτ Χάμζα, που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για την επιβολή της έννομης τάξης, και άνδρες της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας”, η συγκροτήθηκε τον Γενάρη από τον Λίβυο πρώην πρωθυπουργό, Φαγιέζ Φάρατζ. Επισήμως δεν έγιναν γνωστοί νεκροί και τραυματίες, ωστόσο σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καταγράφηκαν πληροφορίες για αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Οι συγκρούσεις διαδραματίστηκαν γύρω από το στρατόπεδο αλ Τεκμπάλι, που θεωρείται το γενικό επιτελείο της 444ης Ταξιαρχίας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες που πηγάζουν από την πλευρά του Αμπντούλ Μπασίτ Μαρουάν, μέλη της “Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας» επιτέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο στρατόπεδο, επειδή η 444η Ταξιαρχία «σταμάτησε να υπακούει στις στρατιωτικές διαταγές». Οι κρότοι από τα πυρά του πυροβολικού ακούγονταν σε όλη την πόλη. Σήμερα το πρωί, πυκνοί καπνοί διακρίνονταν ακόμη γύρω από το στρατόπεδο, σύμφωνα με έναν κάτοικο της συνοικίας Σαλαχεντίν.

Η Αποστολή Αρωγής τoυ ΟΗΕ στη Λιβύη εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για την εξέλιξη και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν
“τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, θέτοντας υπό έλεγχο” τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι και την καταστροφική επέμβαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το 2021, η χώρα βυθίστηκε στο χάος.

Τα τελευταία χρόνια δύο αντίπαλες δομές εξουσίας σε ανατολική και δυτική Λιβύη, διεκδικούσαν τον έλεγχο της χώρας, υποστηριζόμενες από ξένους παράγοντες στο πλαίσιο σύνθετων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συμφερόντων. Οι μάχες σταμάτησαν το 2020 μετά από εκεχειρία τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς. Τον περασμένο Μάρτιο συγκροτήθηκε νέα κυβέρνηση με στόχο τη διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται για μία ακόμη φορά η αναβολή τους λόγω αγεφύρωτων διαφορών για τον εκλογικό νόμο και το συνταγματικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα