ΑΘΗΝΑ
05:49
|
19.04.2024
Οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια απασχόλησαν τις συνομιλίες του Δένδια με Αμερικανούς γερουσιαστές και την Λίβυα ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, οι εξελίξεις στη Λιβύη, την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και την Μέση Ανατολή απασχολούν από νωρίς το πρωί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και ακολούθως με την Λίβυα ομόλογό του, Νάτζλα ας Μανγκούς που για πρώτη φορά μετέβη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ συζήτησε (όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) την ενίνσχυση της διμερούς στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ στο φόντο των επαφών που είχε προ ημερών στην Αθήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας,Μπομπ Μενέντες.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους Αμερικανούς γερουσιαστές σχετίζεται και με την επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Από τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τους Αμερικανούς γερουσιαστές δεν έλειψαν ούτε οι τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που δέχονται από την Κίνα, την Τουρκία, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Εικόνα

Οι συναντήσεις των γερουσιαστών με τον Μητσοτάκη

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου συζητώντας περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, και την κατάσταση το Αφγανιστάν.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το “εξαιρετικό επίπεδο” των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, και διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Ο Μητσοτάκης ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η συνάντηση με την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών

Ακολούθησε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα αλ Μανγκούς, την οποία υποδέχθηκε στο κτίριο του υπουργείου επί της οδού Ακαδημίας.

Εικόνα

Σε ανάρτηση που έκανε ο Έλληνας υπουργός στο Τουίτερ, προτού παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με την Λίβυα ομόλογό του, ανέφερε πως συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα