ΑΘΗΝΑ
02:34
|
19.04.2024
H Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά, ηλικίας δύο ετών, κατά της νόσου COVID-19, χρησιμοποιώντας τα δικά της εμβόλια Soberana 02…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά, ηλικίας δύο ετών, κατά της νόσου COVID-19, χρησιμοποιώντας τα δικά της εμβόλια Soberana 02 και Soberana Plus αναφέρει η “El Comercio”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, o εμβολιασμός των παιδιών από 2-18 ετών ξεκίνησε την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιάσει όλα τα παιδιά προτού ανοίξουν ξανά τα σχολεία τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε τη Δευτέρα (6/9) στην Κούβα.

Η διευθύντρια Επιστήμης και Καινοτομίας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (Minsap), Ιλένα Μοράλες, δήλωσε ότι η εκστρατεία για τον παιδικό εμβολιασμό πρέπει να λήξει στις 15 Νοεμβρίου και θα είναι “σταδιακή” και “εντατική”.

Στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι τον Νοέμβριο να έχει ανοσοποιηθεί το 92,6% του πληθυσμού, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι – από έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων – έχουν κάνει ήδη τρεις δόσεις από τα κουβανέζικα εμβόλια κατά του Covid -19, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού με Soberana02 και SoberanaPlus δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα στα παιδιά. Αυτό υποστήριζε και το αίτημα επέκτασης της άδειας για επείγουσα χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Το κρατικό ινστιτούτο Finlay πραγματοποίησε την κλινική δοκιμή “Sovereign Pediatrics” σε 350 παιδιά από την Αβάνα ηλικίας από 3 έως και 18 ετών.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, 5.672.635 άτομα έλαβαν τουλάχιστον μία δόση από τα κουβανέζικα εμβόλια SOBERANA 02, SOBERANA Plus και Abdala. Από αυτούς έχουν εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση 4. 660. 367 και με την τρίτη 3. 995. 569.

Το σχήμα δύο δόσεις Soberana 02 -με απόσταση 28 ημερών- συν μία Soberana Plus την 56η ημέρα είχε ήδη δείξει αποτελεσματικότητα 91,2% κατά της συμπτωματικής νόσου στην ανάλυση φάσης III, σύμφωνα με το κρατικό ινστιτούτο.

Η δια ζώσης εκπαίδευση θα ξεκινήσει σταδιακά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά μόνο αφού εμβολιαστούν όλα τα παιδιά.

Την Παρασκευή, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ξεκίνησαν τον εμβολιασμό παιδιών, ηλικίας 12 και άνω.

Τη Δευτέρα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας, 2 έως 11 ετών, στην κεντρική επαρχία Σιενφουέγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετές χώρες στον κόσμο εμβολιάζουν παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω, ενώ, ορισμένες πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε μικρότερα παιδιά.

Χώρες όπως η Κίνα, η Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να εμβολιάσουν μικρότερα παιδιά, αλλά η Κούβα είναι η πρώτη που το έκανε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη (31/8) ότι τα παιδιά από 3-18 ετών θα αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά της covid-19, για να επιταχυνθεί το σύστημα ανοσοποίησης που μέχρι στιγμής καλύπτει περίπου 12% του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, η Χιλή ενέκρινε χθες το κινεζικό εμβόλιο Sinovac για παιδιά από έξι έως και 12 ετών.

Σημειώνεται ότι τα δύο κουβανέζικα εμβόλια, τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στη Λατινική Αμερική, βασίζονται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης – η ίδια που χρησιμοποιήθηκε από τα εμβόλια “Novavax” και “Sanofi” και αναμένουν την έγκριση του διεθνούς οργανισμού (ΠΟΥ).

Σε αντίθεση με πολλά άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, αυτά που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία, δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Περισσότερα από 70.000 παιδιά και έφηβοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-Cov-2 στην Κούβα από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από το υπουργείο τουρισμού ότι η Κούβα θα ανοίξει σταδιακά τα σύνορά της για τους τουρίστες, αρχής γενομένης από τις 15 Νοεμβρίου, χωρίς να απαιτεί να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, όπως συμβαίνει σήμερα, ώστε να δώσει ώθηση σε μια οικονομική δραστηριότητα που είναι ζωτικής σημασίας για το νησί που πλήττεται από τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις οικονομικές συναλλαγές των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα