ΑΘΗΝΑ
08:35
|
20.04.2024
Οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράν αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιαίρ Λαπίντ με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταξίδι – αστραπή στη Μόσχα ξεκινά αργότερα απόψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ αυξάνει τις απειλές έναντι του Ιράν για επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία παραβιάζοντας συστηματικά τα σύνορα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν απόψε ισραηλινά ΜΜΕ, ο Λαπίντ θα συναντήσει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, (για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του) και ακολούθως θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην ισραηλινή πρεσβεία στη Μόσχα και θα συναντήσει Ισραηλινούς διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό.

Η επίσκεψη του Γιαίρ Λαπίντ στη Μόσχα θεωρείται σημαντική καθώς είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν κατά τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία που έγιναν δίχως να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Ρωσία, όπως έκανε ο προκάτοχος του Ναφτάλι Μπένετ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία λίγα χρόνια (ιδιαίτερα μετά το 2018) οι δυνατότητες των Ισραηλινών να χτυπούν όποτε και όπου θέλουν στη Συρία περιορίστηκαν αφότου οι Ρώσοι ανέπτυξαν προηγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 στη Συρία, δύνοντας την δυνατότητα στον συριακό στρατό να αναχαιτίζει τους περισσότερους ισραηλινούς πυραύλους με επιτυχία.

Ας σημειωθεί πως πριν το ταξίδι του Γιαίρ Λαπίντ προηγήθηκε έκτακτη βραδινή σύσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους επικεφαλής αστυνομίας, στρατού, μυστικών υπηρεσιών “εσωτερικής” ασφάλειας, τον επικεφαλής της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία των φυλακών (με αφορμή την θεαματική απόδραση έξι Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές ασφαλείας) κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα