ΑΘΗΝΑ
13:32
|
25.04.2024
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει έγγραφα που δείχνουν πως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τις σχέσεις της τσιμεντοβιομηχανίας με τους τζιχαντιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έγγραφα που αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού και αναδημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Σαμπάχ, φανερώνουν ότι η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge που είχε προχωρήσει σε μπίζνες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Η αποκάλυψη εμφανίζεται μία βδομάδα μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Μοσούλη του Ιράκ, με αφορμή την πρότερη συμμετοχή του στη διάσκεψη της Βαγδάτης. Εκεί ο Μακρόν είχε διαβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να πολεμά “κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας” στο Ιράκ, έχοντας κατηγορήσει από τον Δεκέμβρη του 2019 την Τουρκία για στήριξη του Ισλαμικού Κράτους και για την σποραδική στενή συνεργασία των τουρκικών αρχών με ενδιάμεσους των τζιχαντιστών.

Τα έγγραφα που αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων φέρεται να δείχνουν πως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία λειτουργούσε κανονικά στη Συρία και σε περιοχές υπό τον έλεγχο του “Ισλαμικού Κράτους” και πως επέλεξε να χρησιμοποιήσει το δίκτυό της για να έχει πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες χωρίς να προειδοποιήσει την Λαφάρτζ πως διέπραττε έγκλημα.

Tην Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε απορρίψει τις κατηγορίες κατά της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας για σύμπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο της Συρίας.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για την Λαφάργκ, που κατηγορείται επίσης πως είχε πληρώσει τους τζιχαντιστές 13 εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην βόρεια Συρία, ενώ υποτίθεται πως οι γαλλικές αρχές ήταν κατά των τζιχαντιστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα