ΑΘΗΝΑ
18:27
|
23.04.2024
O Μπλίνκεν απέφυγε να δώσει "τελεσίγραφο" στο Ιράν εντείνοντας τις πιέσεις για συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσινγκτον είναι «πολύ κοντά» στο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, ενώπιον των αδιέξοδων συνομιλιών και της έλλειψης συνεργασίας από την ιρανική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκν,αποφεύγοντας να βάλει επί τάπητος στενά χρονικά “τελεσίγραφα”.

“Δεν θα σας δώσω κάποια ημερομηνία, όμως πλησιάζουμε στη στιγμή κατά την οποία η επιστροφή στην αυστηρή τήρηση της JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) δεν θα παράσχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας” είπε ο Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

“Κάποια στιγμή θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούμε … όλα τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, επιστρέφοντας στην αυστηρή τήρησή της” πρόσθεσε, παρατηρώντας πως ο καιρός περνάει και το Ιράν συνεχίζει να κάνει προόδους στο πυρηνικό πρόγραμμά του, “κυρίως χρησιμοποιώντας πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης και εμπλουτίζοντας περισσότερο υλικό”.

Ο Γερμανός ομόλογός του,Χάικο Μάας, επικοινώνησε νωρίτερα με τον νέο Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ενθαρρύνοντάς τον να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η προειδοποίηση Ραϊσί

Νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι η «αντιπαραγωγική» στάση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις όταν ξεκινήσουν ξανά στη Βιέννη οι έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Ραϊσί έκανε την παραπάνω προειδοποίηση στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Άσκησε δε κριτική στη στάση της ΕΕ, λέγοντας ότι μετά την παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 από τις ΗΠΑ, η χώρα του περίμενε από τις ευρωπαϊκές χώρες “να διατηρήσουν τις υποσχέσεις τους αλλά απέτυχαν να ενεργήσουν με τον τρόπο που θα όφειλαν”.

Αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το σημείο οι απειλές του αρχηγού του ισραηλινού στρατού στρατηγού Αβίβ Κοχαβί κατά του ιρανικού πυρηνικού πρόγράμματος και οι αυτάρεσκες δηλώσεις του για την “σε βάθος δράση” του ισραηλινού στρατού “σε όλη τη Μέση Ανατολή”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα