ΑΘΗΝΑ
21:19
|
19.04.2024
To ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι κινήσεις της Τεχεράνης σε Συρία,Λίβανο και ευρύτερα απασχόλησαν την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης πραγματοποίησε το μεσημέρι ο Γιαίρ Λαπίντ σε μία προσπάθεια αφενός να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Ισραήλ για συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και αφετέρου να καταλάβει τις ρωσικές προθέσεις σε σχέση με το Ιράν και την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως θέλουν να πετύχουν μέσω της διαπραγμάτευσης στη Βιέννη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως το Ιράν δεν είναι “πρόβλημα μόνον του Ισραήλ αλλά και όλου του κόσμου διότι εάν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα ξεκινήσει κούρσα πυρηνικών όπλων σε όλη την Μέση Ανατολή”. Ζήτησε διεθνή δράση έναντι της Τεχεράνης ζητώντας να τερματίσουν τις ιρανικές προσπάθειες για πυρηνικά όπλα “με κάθε τίμημα”. Προειδοποίησε δε (όπως έκανε τη Δευτέρα και ο Ισραηλινός στρατηγός επιτελάρχης Αβίβ Κοχαβί) πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν διότι δεν είναι διατεθειμένο να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθεί “το χτίσιμο βάσεων τρομοκρατίας στα βόρεια σύνορά του” ή να εφοδιάζει το Ιράν “με προηγμένα όπλα” τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ερωτηθείς για τις κατά καιρούς ισραηλινές επιδρομές στη Συρία απάντησε πως η χώρα του δεν επιθυμεί τη μετατροπή του συριακού εδάφους σε “αρένα αντιπαράθεσης ξένων μερών”. Επιβεβαίωσε την ρωσική θέση για στήριξη της συριακής εδαφικής ακεραιότητας καθώς και “του δικαιώματος η Συρία να καθορίζει το μέλλον της”. Ωστόσο η συγκεκριμένη διατύπωση δεν σημαίνει απαραίτητα πως η Μόσχα αντίθεται στην συνέχιση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν σχετικά περιοριστεί (από ό,τι στο παρελθόν) μετά την εγκατάσταση προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στο συριακό έδαφος.

Η πρόσφατη απάντηση της συριακής αεράμυνας σε ισραηλινή επιδρομή την περασμένη βδομάδα που προκάλεσε αυτόματα αντίποινα και θραύσματα πυραύλων ακόμη και σε προάστια του Τελ Αβίβ αιφνιδίασε την ισραηλινή οκτακομματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ προκαλώντας σήμερα την επίσκεψη του Γιαίρ Λαπίντ στη Μόσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έθεσε ζήτημα επανενέναρξης της διπλωματικής διαπραγμάτευσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων τονίζοντας πως η χώρα του είναι διατειθειμένη να τις οργανώσει και να τις διευκολύνει, δίχως να αποκλείει την ενεργοποίηση του λεγόμενου Κουαρτέτου για το παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ,ΗΠΑ,ΕΕ,Ρωσία).

Κατά τα άλλα, συζητήθηκαν και οι καλές διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας που φέτος κλείνουν 30 χρόνια με τον Σεργκέι Λαβρόφ να τις χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Τουίτερ “ώριμες, προηγμένες, σχέσεις εμπιστοσύνης, που είανι προς όφελος των λαών Ρωσίας και Ισραήλ”.

Mε αυτή την αφορμή, ο Γιαίρ Λαπίντ έδωσε πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, την οποία αποδέχθηκε “με χαρά”.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα