ΑΘΗΝΑ
09:23
|
18.04.2024
Η απάντησή του: Οι λέξεις είναι το όπλο μου και θα τις χρησιμοποιώ για την ελευθερία και τη δημοκρατία απέναντι σε μια δικτατορία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νικαράγουας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον βραβευμένο συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες με την κατηγορία της “υποκίνησης μίσους” και “συνωμοσίας” με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Σέρχιο Ραμίρες, ο οποίος τιμήθηκε το 2017 με το ισπανικό βραβείο Λογοτεχνίας “Μιγκέλ ντε Θερβάντες, είναι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Νικαράγουας ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της χώρας στην πρώτη κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα, το διάστημα 1985-1990.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC παρόμοιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος δεκάδων επιδραστικών προσωπικοτήτων της Νικαράγουας που ανήκουν στην αντιπολίτευση και θα μπορούσαν να ήταν δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου του 2021. Επιπλέον, ο 78χρονος, Σέρχιο Ραμίρες, φέρεται να έλαβε χρήματα από το Ίδρυμα “Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο”, θεσμό που κατηγορείται με τη σειρά του για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας της Νικαράγουας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ανάμεσα στους αρκετούς αντιπάλους του Ντανιέλ Ορτέγα που εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης είναι επικεφαλής συνδικάτων και δημοσιογράφοι.

Ο συγγραφέας εγκατέλειψε τη Νικαράγουα τον περασμένο Ιούνιο. Απαντώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης έγραψε: “Οι λέξεις είναι το όπλο μου και θα τις χρησιμοποιώ για την ελευθερία και τη δημοκρατία απέναντι σε μια δικτατορία”.

Ο Σέρχιο Ραμίρες, πρώην ηγετικό στέλεχος του κόμματος του “Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας” του Ορτέγα, αποχώρησε το 1995 καταγγέλλοντας τις “αυταρχικές τάσεις” του επικεφαλής του κινήματος. Έκτοτε ασκεί δριμεία κριτική στον πρώην πολιτικό του σύμμαχο. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούλιο στη χιλιανή εφημερίδα “La Tercera” ο Σέρχιο Ραμίρες δήλωσε ότι ο Ορτέγα είναι πια “ανεξέλεγκτος”. “Η στρατηγική του είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος”, είπε ο συγγραφέας για τον Ορτέγα, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία της Νικαράγουας.

Συγγραφέας του μυθιστορήματος Castigo divino («Θεία τιμωρία»), ο Ραμίρες έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο Alfaguara το 1998 για το βιβλίο του Margarita, está linda la mar («Μαργαρίτα, είναι ωραία η θάλασσα»).

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα