ΑΘΗΝΑ
10:02
|
23.04.2024
Κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει "τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε πανεπιστημιακό συμπόσιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα στην Ελλάδα ψυχολογική “προβολή” των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας στην…”διοίκηση της Αθήνας” ότι τάχα υπερασπίζεται “τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία απορρέουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο”.

Σε συμπόσιο που είχε ως θέμα το Αιγαίο που είχε μετονομαστεί (με τον τουρκικό νεολογισμό) σε “Θάλασσα των Νήσων” και αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως είναι η Ελλάδα, η πλευρά που ευθύνεται για την κατά καιρούς ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε δε επί λέξει τα ακόλουθα:

“Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάσει του δικαίου γειτονίας. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για μια κουβάρι προβλημάτων”.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό,θυμήθηκε το προσφυγόπουλο Αϊλάν από τη Συρία η σορός του οποίου είχε βρεθεί πριν χρόνια σε παραλία της Αλικαρνασσού.

Το σώμα του μωρού Αϊλάν που ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια, έχει μείνει χαραγμένο στις αναμνήσεις μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο. Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή. Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους. Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τη “αδιάλλακτη στάση” της στο προσφυγικό χάθηκε η “ιστορική ευκαιρία” ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μνημονεύεται ως μία “θάλασσα φιλίας και όχι έντασης και συγκρούσεων”.

Είπε ακόμη πως οι τουρκικές αρχές ενεργούσαν “πάντοτε με ψυχραιμία απέναντι στα βήματα της γειτονικής Ελλάδας” ιδίως στις περιοχές “θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και στις ανακοινώσεις Navtex” και ότι έδιναν πάντα “προτεραιότητα στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων”.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το τουρκικό “Πανεπιστήμιο 9η Σεπτεμβρίου”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα