ΑΘΗΝΑ
02:13
|
06.07.2022
Τα αλβανικά ΜΜΕ και πολιτικοί δεν κρύβουν ότι η απόφαση του Μπάσια για την έξωση του Μπερίσα είναι συνέπεια των πιέσεων των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλεζίμ Μπάσια, ανακοίνωσε ότι έχει διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, τον ιδρυτή του κόμματος Σαλί Μπερίσα, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, σημειώνουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ο Σαλί Μπερίσα -πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επί 23 χρόνια, δύο φορές πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα- χαρακτήρισε την απόφαση του διαδόχου του στο Κόμμα “παράνομη”, τονίζοντας πως παραδίδει την κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος και εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Η απόφαση Μπάσια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα με σημείο αναφοράς το ρόλο των δυτικών παραγόντων στην πολιτική ζωή της χώρας, κυρίως των ΗΠΑ.

Διχασμένες είναι οι απόψεις και στο δημόσιο λόγο στη χώρα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ και πολιτικοί δεν κρύβουν ότι η απόφαση του Μπάσια για την έξωση του Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του ανθρώπου που τον προώθησε στη διαδοχή της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2013, είναι συνέπεια των πιέσεων των ΗΠΑ.

Στο όνομα της κάθαρσης της αλβανικής πολιτικής από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, το Μάιο του 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και προσωπικά ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την απόφαση απαγόρευσης της εισόδου στις ΗΠΑ του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειας του με τον ισχυρισμό της διαφθοράς που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Λίγο μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου η Αμερικανίδα Πρέσβης στα Τίρανα Γιάρι Κιμ, είχε ζητήσει την κάθαρση της σύνθεσης της νέας βουλής από τους “διεφθαρμένους βουλευτές”, με αποτέλεσμα τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, να υποβάλουν παραίτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στρατηγική η αμυντική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Απομακρύνεται από το πόστο του Πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία ο Μέλνικ

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Τζόνσον λένε οι Εργατικοί

Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ προωθεί η Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα