ΑΘΗΝΑ
08:00
|
19.04.2024
Σε θετικό κλίμα η συνδιάλεξη - Άνοδος στις κινεζικές χρηματαγορές χάρη στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας κορυφής των δύο προέδρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική συνδιάλεξη είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ. Ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο προέδρων μετά από διάστημα επτά μηνών. Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες “συζήτησαν για την υποχρέωση και ευθύνη των δύο εθνών να μην μετατραπεί ο ανταγωνισμός τους σε σύγκρουση”.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα στο BBC ήταν η δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών από την ημέρα της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις διανύουν μια περίοδο έντασης με διαφωνίες σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το εμπόριο, η κατασκοπεία και η πανδημία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι “η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική”, ότι “δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση”, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

“Οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία, στρατηγική συζήτηση για τα θέματα όπου τα συμφέροντά μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν και για πεδία όπου τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν”, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει “σοβαρές δυσκολίες” στις διμερείς σχέσεις. Γι’ αυτό ζήτησε να αυξηθούν οι “θετικοί παράγοντες” σε διμερές επίπεδο.

“Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν”, υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, είχε συχνότερη επικοινωνία με τον Σι Τζιπίνγκ κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, ο κ. Τραμπ είχε επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά με τον Σι Τζιπίνγκ και είχε επίσης καλέσει τον Κινέζο πρόεδρο στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Η είδηση της συνδιάλεξης προκάλεσε σημαντική άνοδο στις μετοχές των κινεζικών χρηματαγορών. Μερικές ώρες αργότερα ο γενικός δείκτης των κινεζικών μετοχών CSI300 σε Σαγκάη και Σενζέν σημείωνε άνοδο 1,11% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο γενικός δείκτης Hang Seng έδειχνε κέρδη της τάξης του 1,70%.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα