Με έναν φάκελο υπό μάλης, ο οποίος περιλαμβάνει πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των πολιτών (έτσι όπως η κυβέρνηση την εννοεί) και την ελπίδα της… συλλογικής αμνησίας, βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες που φτωχοποιούνται μέρα με την ημέρα κατεβαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Παιδεία, Υγεία, Εργασία, Ασφάλιση.
Μέλλον.
Τα κυβερνητικά μέτρα, μοιάζουν με απάντηση σε ένα ερώτημα που… δεν τέθηκε ποτέ. Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζεται ως λύση στο αδιέξοδο. Το αδιέξοδο που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί.
Κάτι σαν το προαιώνιο ερώτημα με την κότα και το αυγό.
Μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο, η σκληρή πραγματικότητα, την οποία τα κυβερνητικά μέτρα όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν, αλλά ούτε καν να αγγίξουν.
Σαν τον πίνακα του Αννίμπαλε Καρράτσι “Domine, quo vadis?, (“Κύριε, πού πηγαίνεις;”).
Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τον σταυρό δεν κουβαλάει ο Ιησούς, στην Αππία οδό, αλλά όσοι διαδηλώνουν κοντά στην Εγνατία οδό…
Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ με τα Εργατικά Κέντρα της Βόρεια Ελλάδας, είναι συντριπτικά.
Η ανεργία των νέων σε ορισμένες περιοχές, αγγίζει τo 70%, ενώ φθάνει το 30% στον γενικό πληθυσμό.
Υψηλά ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Δράμα, την Καστοριά, τη Χαλκιδική, τη Βέροια, τις Σέρρες, την Φλώρινα, την Ξάνθη και την Καρδίτσα.
Αναλυτικότερα:
* Θεσσαλονίκη
Εκτιμάται ότι η ανεργία το φθινόπωρο θα υπερβεί το… 40%! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
* Δράμα
Ήδη η ανεργία προσεγγίζει το 30%. Μία από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής αποτελεί η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στα λατομεία του νομού.
* Καστοριά
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο της πόλης, δείχνουν ότι η ανεργία ξεπερνάει το 50%. Κάθε σπίτι και άνεργος…
* Χαλκιδική
Το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφηκε βελτίωση της εικόνας. Πάντως, τους θερινούς μήνες, παρά τον τουρισμό, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 18%. Το χειμώνα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 25%.
* Πέλλα
Η ανεργία στην περιοχή υπολογίζεται στο 50%. Εκτός από την πανδημία, οι κακές καιρικές συνθήκες και ειδικά ο παγετός και το χαλάζι που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή, έπληξαν δραματικά την εποχική εργασία.
* Σέρρες
Η ανεργία υπολογίζεται στο 38% με 40%. Αιτία η σημαντική υποχώρηση που συντελέστηκε στο νομό στη μεταποίηση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους νέους, που δεν βρίσκουν δουλειές και φεύγουν από την περιοχή.
* Φλώρινα
Πρόκειται για την περιοχή, όπου εκτιμάται ότι το 70% των νέων είναι άνεργοι! Κύρια αιτία, η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, που με βίαιο τρόπο, οδηγεί μαζικά τους πολίτες στην ανεργία.
* Ξάνθη
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η ανεργία κυμαίνεται στα επίπεδα του 45%. Μάλιστα και σε αυτή την περιοχή έχει καταγραφεί αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Tην ίδια ώρα, οι βιαίως φτωχοποιημένοι καλούνται να αντιμετωπίσουν κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, περαιτέρω μείωση εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του χρόνου εργασίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, “έκρηξη” των ελαστικών (έως ξεχειλώματος) εργασιακών σχέσεων και ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών.
Domine, quo vadis?, λοιπόν.