ΑΘΗΝΑ
01:43
|
01.07.2024
.... και άλλες «περίεργες» μεταμορφώσεις ιατρικού χαρακτήρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος Γρινιεζάκης έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα -κι όχι πάντα για τους «σωστούς» λόγους- ως Ιεράρχης κι επικεφαλής της δεύτερης σημαντικότερης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Σήμερα το «Κ» δημοσιοποιεί ένα ζήτημα που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό για συγκεκριμένες ενέργειες του εν λόγω Ιεράρχη και τη σκοπιμότητά τους.

Πρόκειται για την επανειλημμένη αλλοίωση του τίτλου της διδακτορικής διατριβής του κ. Μακαρίου, που αλλιώς είναι κατοχυρωμένη στις δέλτους του Πανεπιστημίου Κρήτης (από την Ιατρική Σχολή του οποίου και εγκρίθηκε –φωτογραφία) καθώς και στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης), κι αλλιώς εμφανίζεται μεθοδικά και σε διαφορετικές εκδοχές ήδη νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2015 (πριν από την πρώτη ανάρρηση του τότε Αρχιμανδρίτη -και νυν Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας- σε επισκοπικό θρόνο, δηλαδή). 

Συγκεκριμένα, θέτουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για ένα θέμα που είχε αρχικώς θιγεί (χωρίς άλλη συνέχεια) από την ομογενειακή ιστοσελίδα των ΗΠΑ «Καλάμι» (www.kalami.us) τον περασμένο Δεκέμβριο (2020), αλλά η δημοσίευση εκείνη προφανέστατα δεν είχε τον παραμικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Κατά τους περασμένους μήνες ήλθαμε σε μακρά επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πρυτανεία και Ιατρική Σχολή) προκειμένου να διαλευκάνουμε τι συμβαίνει με το ζήτημα της αλλοίωσης του τίτλου της διατριβής ενός διδάκτορά τους, αλλά και με τους δημόσιους ισχυρισμούς του (στα επίσημα βιογραφικά του κ. Μακαρίου που είναι αναρτημένα σε Οργανισμούς στους οποίους ο ίδιος προϊσταται και ελέγχει –και όχι μόνον) ότι έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Ύστερα από αξιοσημείωτη καθυστέρηση πολλών εβδομάδων και μετά από επιμονή μας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που είναι πασίγνωστο για τις στενές σχέσεις του με την Εκκλησία της Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο) «αναγκάστηκε» να μας ενημερώσει διά του Πρυτάνεώς του κ. Γεωργίου Κοντάκη εν μέρει μόνο επί των καιρίων ερωτημάτων που είχαμε θέσει.  Θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω σ’ αυτό, αφού σταθούμε πρώτα στο ιστορικό της υπόθεσης:

Ο κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, όντας ακόμα κληρικός (αρχιμανδρίτης) της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και -όπως αναγράφεται στα επίσημα βιογραφικά του- ύστερα από έναν κύκλο σπουδών του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών από το 1999-2000 έως το 2002 στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Βοστώνης/Ινστιτούτο Θεολογίας (Μάστερ στην Ιερή Θεολογία/ Master of Sacred Theology) και Χάρβαρντ (Μάστερ στην Ιστορία των Επιστημών/Master of Arts) και (εξ αποστάσεως) στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης (Μάστερ στη Βιοηθική/Master of Bioethics), υπέβαλε προς έγκριση στην Ιατρική Σχολή Κρήτης τη διδακτορική του διατριβή υπό τον τίτλο: «Η κλωνοποίηση υπό το πρίσμα της Ορθοδόξου Βιοηθικής». Υπεύθυνος (επιβλέπων του υποψηφίου διδάκτορα) ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής Εμμ. Μιχαλοδημητράκης, σε μία επταμελή Επιτροπή Καθηγητών των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο). Σύμφωνα και πάλι με τα επίσημα βιογραφικά του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, η διδακτορική του διατριβή «εγκρίθηκε με άριστα» και τυπώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 2003 υπό τον προαναφερθέντα τίτλο. 

Η διδακτορική διατριβή με τους πολλούς τίτλους

Τα «περίεργα» σχετικά με τη διατριβή του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όμως, αρχίζουν πριν από το 2015, όταν στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης εφιλοξενείτο το βιογραφικό του τότε Λέκτορα της Ακαδημίας «Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Γρινιεζάκη» (μόνο στην Αγγλική γλώσσα!). 

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2019 ο κ. Μακάριος έχει προαχθεί «από εξέλιξη» σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στην εν λόγω Ακαδημία  (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως/Φ.Ε.Κ. 505/Τεύχος Τρίτο, 8/4/2019), αλλά τελεί έκτοτε σε «τριετή εκπαιδευτική άδεια» (μετά και την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, στις 9/5/2019).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας, όπως εφιλοξενείτο στις 28.12.2020 τουλάχιστον (φωτογραφία), ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του κ. Μακαρίου Γρινιεζάκη ήταν: “Cloning: Social, Ethical and Theological Components” (δηλαδή: «Κλωνοποίηση: Κοινωνικές, Ηθικές και Θεολογικές Συνιστώσες»). Σημαντικά διαφοροποιημένος από τον αυθεντικό τίτλο της διατριβής, δηλαδή.

Κατά την πρώτη εκλογή του νυν Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σε επισκοπικό θρόνο, ως Επισκόπου Χριστουπόλεως (Κωνσταντινούπολη, 27.4.2015), στο επίσημο βιογραφικό του, που συνόδευε τις σχετικές πανηγυρικές ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κρήτης («Βιογραφικό Σημείωμα Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου») αναγράφεται σχετικά με τη διδακτορική διατριβή του:

«Ἡ διδακτορική του διατριβή ἐγκρίθηκε μέ βαθμό «ἄριστα» ἀπό τήν Ἰατρική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Κρήτης καί ἐκδόθηκε μέ τόν τίτλο «Κλωνοποίηση: Ἠθικοκοινωνικές καί Θεολογικές Συνιστῶσες». Ιστοσελίδα «Ρομφαία»/www.romfea.gr, 27.4.2015. (σ.σ. «Απόδοση» του αρχικού τίτλου της διατριβής ανάλογη με την «τροποποίηση» στο βιογραφικό του στην Ανώτατη Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης).

Οι επόμενες σημαντικές αλλοιώσεις του αρχικού τίτλου της διατριβής του κ. Μακαρίου Γρινιεζάκη παρατηρούνται με την εκλογή του ως διαδόχου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, στις 9 Μαϊου 2019.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη μηνιαία εφημερίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Το Βήμα της Εκκλησίας» (έκδοση Μαϊου 2019), (φωτογραφία), αναγράφεται στο πανηγυρικό κείμενο για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας:

«Τω 2002 υπέβαλε διδακτορικήν διατριβήν εις την Ιατρικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τον τίτλον: «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής» και ανηγορεύθη Διδάκτωρ της Ιατρικής με τον βαθμόν «Άριστα».

Από του έτους 2003 διδάσκει εις την Πατριαρχικήν Ακαδημίαν Ηρακλείου Κρήτης, διετέλεσε δε Επισκέπτης Καθηγητής διαφόρων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και αι Ιατρικαί Σχολαί των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών.»

Ανάλογες είναι οι αλλοιώσεις του τίτλου της διατριβής του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και στις επίσημες ιστοσελίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που φιλοξενούν τα βιογραφικά του προκαθημένου της –όπως αυτά εμφανίζονταν, στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, στις 4 και 5 Ιουνίου φέτος (2021) – φωτογραφίες:

Στα Αγγλικά ο τίτλος της διατριβής του κ. Μακαρίου εμφανίζεται ως “Cloning: Social, Ethical and Theological Components”, ενώ στα Ελληνικά επανεμφανίζεται η εκδοχή: «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής».

Καθώς όμως ο κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, μετά την ενθρόνισή του ως Αρχιεπισκόπου  Αυστραλίας, κατέχει και τον τίτλο του Κοσμήτορος στη Θεολογική Σχολή του «Αποστόλου Ανδρέου» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (όπου σπουδάζουν ομογενείς μας για να γίνουν κληρικοί ή θεολόγοι), στην ιστοσελίδα της εν λόγω Σχολής φιλοξενείται το επίσημο βιογραφικό του που παρουσιάζει και πάλι τον τίτλο της διατριβής του στην «πάγια» αγγλική εκδοχή του (ως “Cloning: Social, Ethical and Theological Components”, παρ’ ότι η ακριβής μετάφραση του αυθεντικού τίτλου από τα Ελληνικά στα Αγγλικά είναι: “Cloning  through the prism of Orthodox Bioethics”).

«Επισκέπτης Καθηγητής» απλώς με διαλέξεις; 

Επιπλέον, εξετάζοντας τον ισχυρισμό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας (όπως εμφανίζεται σε σειρά επισήμων βιογραφικών του -πριν ακόμα καταλάβει θέση Επίκουρου Καθηγητή στην Ανωτάτη Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης) ότι «έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής διαφόρων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και αι Ιατρικαί Σχολαί των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών», απευθυνθήκαμε για επιβεβαίωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στο σαφές ερώτημά μας για το «αν και πότε ακριβώς (επ’ αμοιβή ή όχι;) διατέλεσε ο κ. Μακάριος Γρινιεζάκης Επισκέπτης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης», ο Πρύτανης του εν λόγω Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Γεώργιος Κοντάκης αρκέστηκε να μας απαντήσει επί λέξει, σε σχετική επιστολή του (με αρ. πρωτ. 9117/262, 21.5.2021):

«…σας γνωρίζουμε ότι ο αναφερόμενος στα ερωτήματά σας διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε περιορισμένο αριθμό διαλέξεων σε μάθημα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης». Αποφεύγοντας να προσδιορίσει και τον χρόνο και το αν ήταν επ’ αμοιβή ή όχι οι αναφερόμενες «περιορισμένου αριθμού διαλέξεις» του κ. Μακαρίου Γρινιεζάκη στην Ιατρική Σχολή. Πράγμα που μας αφήνει να εννοήσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπήρξε «Επισκέπτης Καθηγητής», όπως αναφέρουν τα επίσημα βιογραφικά του -που με απόλυτη γνώση κι έγκρισή του (υποθέτουμε) φιλοξενούνται στα επίσημα «όργανα επικοινωνίας»/ιστοσελίδες της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και αλλού. Στα άλλα Πανεπιστήμια, που ο κ. Μακάριος υποστηρίζει επίσης ότι διατέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής, δεν τολμήσαμε να ρωτήσουμε.

Από θεολόγος …γιατρός;

Δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε, με βάση την «εξέλιξη» των αλλοιώσεων και στρεβλώσεων του αρχικού τίτλου της διδακτορικής διατριβής του, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επιχειρεί να δώσει ιατρική χροιά στο νεανικό του ακαδημαϊκό πόνημα (ολοκλήρωσε τη διατριβή του σε ηλικία περίπου 30 ετών). Από καθαρά θεολογικής απόχρωσης («Η Κλωνοποίηση υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης Βιοηθικής») συν τω χρόνω ο τίτλος της μετατρέπεται σε σχεδόν καθαρά ιατρικής φύσης («Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής»)!

Επιπροσθέτως, ο κ. Μακάριος Γρινιεζάκης -αν και με αξιοσημείωτες θεολογικές σπουδές, αλλά χωρίς να έχει ποτέ φοιτήσει σε Ιατρική ή άλλη «συγγενή» Σχολή- φαίνεται πως ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας καλλιεργεί συστηματικά ένα προφίλ ως «Επιστήμων των Θετικών Επιστημών» και μάλιστα της Ιατρικής (!), με επισκέψεις του -και ανάλογη προβολή τους- σε επιστημονικά εργαστήρια στην Αυστραλία, αλλά και με ειδικές αποστροφές του λόγου του σε συνεντεύξεις του, που αφήνουν τον ακροατή/αναγνώστη με την εντύπωση ότι παρακολουθεί έναν άνθρωπο με σαφώς ιατρικό υπόβαθρο. 

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Ελληνικό Πρόγραμμα  της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS, τον Ιανουάριο του 2020 (δημοσιεύτηκε απομαγνητοφωνημένη στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, στις 23.1.2020: SBS Language | Όχι στην κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ):

«…Και ο δεύτερος και βασικός σκοπός δεν είναι μόνο να ακούσω αλλά έχω και κάτι να τους πω, στα παιδιά… Εάν ένα παιδί πιστεύει στο Χριστό δεν θα πάει στα ναρκωτικά. Εγώ γνώρισα παιδιά, εξομολόγησα παιδιά, όπως γνωρίζετε ήμουν Καθηγητής στην ιατρική σχολή, ήμουνα μέσα στο πανεπιστήμιο…»

«…Καταρχάς να σας πω το εξής, εγώ ήρθα εδώ στην Αυστραλία όταν το θέμα (σ.σ. της κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε Μητροπόλεις) ετέθη και τους είπα ‘’εγώ δεν μπορώ να πω εάν δεν πάω να δω, δεν μπορώ να κάνω μία γνωμάτευση – ας μου επιτραπεί ο όρος αλλά επειδή έχω και το ιατρικό υπόβαθρο θα χρησιμοποιήσω τον όρο – δεν μπορώ να κάνω γνωμάτευση στον ασθενή εξ αποστάσεως. Πρέπει να τον δω, να τον αγγίξω, να τον ψηλαφήσω, να δω την κλινική του εικόνα και θα σου πω΄΄…».

Τι κάνει έναν Αρχιεπίσκοπο, με απολύτως θεολογικό υπόβαθρο και μία ουσιαστικά επιδερμική και παροδική επαφή με ιατρικά θέματα (μέσω της -θεολογικής ιδίως φύσης- διδακτορικής διατριβής του), να εμφανίζει τον εαυτό του ως «επιστήμονα της Ιατρικής» είναι κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Ποιος είναι ο λόγος που τον ωθεί να ισχυρίζεται ότι διαθέτει μία ιδιότητα που στην πραγματικότητα δεν κατέχει;

Μήπως όμως πρέπει να απασχολήσει ευρύτερα το ζήτημα αυτό;  Μια που ο ίδιος ο κ. Μακάριος Γρινιεζάκης (ένας επιφανής κληρικός και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου πλέον σε Ελλάδα και Αυστραλία) εμφανίζεται με τη συνεχιζόμενη αλλοίωση του τίτλου της διατριβής του και τους καθ’ υπερβολήν ισχυρισμούς του να παραπλανεί τους φοιτητές του, τους ομολόγους του στην Εκκλησία, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον απλό κόσμο, τους πιστούς της Εκκλησίας μας (ιδίως της Αυστραλίας), που ακούν ή διαβάζουν όσα λέει με στόμφο ιατρικού ειδήμονα και τον πιστεύουν… 

Με δεδομένο ότι ένας ανώτατος Ιεράρχης λειτουργεί πάντα ως ηθικό πρότυπο (ιδίως για τους νέους) και συμβολίζει την ενσάρκωση του θείου Λόγου, ποιος καλόπιστος μπορεί να φανταστεί ότι ένας Αρχιεπίσκοπος ίσως να μην λέει (όλη) την αλήθεια για τον ίδιο τον εαυτό του –παρ’ όλο που στα προβεβλημένα κηρύγματα και στις ανακοινώσεις του δεν παραλείπει συνεχώς να παρακινεί τους πιστούς γι’ αυτήν!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο νέος πατριάρχης της Βουλγαρίας ενθρονίστηκε στον καθεδρικό ναό της Σόφιας

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα