ΑΘΗΝΑ
13:03
|
25.04.2024
Μια προεπισκόπηση του αγγλικού πρωταθλήματος. Τρία παιχνίδια δίνουν μια πρώιμη ευκαιρία να δούμε ποιες ομάδες θα τερματίσουν στην κορυφή και ποιες στον πάτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ διαρκούσε μόνο τρία παιχνίδια, η Τότεναμ θα ήταν πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια και η Άρσεναλ θα υποβιβαζόταν για πρώτη φορά. Υπάρχουν όμως άλλα 35 παιχνίδια και τα πράγματα θα αλλάξουν.

Η κορυφή

Πρωταθλητές Αγγλίας πιθανότατα θα αναδειχθούν είτε η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Λίβερπουλ. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί. Κυριαρχεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 10 χρόνια, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα. Η Σίτι έχει ήδη την πιο δυνατή ομάδα και με 115 εκατομμύρια ευρώ πρόσθεσε τον Άγγλο χαφ, Τζακ Γκρίλις, σε μια ομάδα που έχει ήδη παίκτες όπως ο Ρούμπεν Ντίας και ο Κέβιν ντε Μπρούινε. Πέρυσι, μετά από ένα κακό ξεκίνημα, ο προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, έκανε αλλαγές και η ομάδα του εύκολα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Οι “Μπλε” του Μάντσεστερ

Αλλά η Σίτι δεν είναι ανίκητη. Έχασε από την Τότεναμ στον πρώτο αγώνα της σεζόν και από την Τσέλσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τοv περασμένο Μάιο. Οι οπαδοί της Τσέλσι πιστεύουν ότι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ θα μπορούσε να είναι  μόνο η αρχή. Με τους Ν’Γκόλο Κάντε και Γιοργιονό, η Τσέλσι έχει δύο από τους καλύτερους χαφ στον κόσμο. Η Τσέλσι έχει επίσης ταλαντούχους νέους που είναι ήδη διεθνούς φήμης, όπως ο Άγγλος Μέισον Μάουντ και ο Γερμανός Κέι Χάβερτς. Ο προπονητής, Τόμας Τούχελ, ενίσχυσε την επιθετική του δύναμη, πληρώνοντας στη Μίλαν 113 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον Ρομέλου Λουκάκου από την Ίντερ πίσω στην Τσέλσι. Η Τσέλσι έχει ήδη εντυπωσιάσει φέρνοντας ισοπαλία με τη Λίβερπουλ (1-1) στο Άνφιλντ, παρότι έπαιξε το δεύτερο ημίχρονο με μόλις 10 παίκτες.

Παραμένουν αμφιβολίες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχετικά με την ικανότητα του Όλε Γκούναρ Σόλσκαερ να κερδίσει την Πρέμιερ Λιγκ, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερος την περασμένη σεζόν. Ο Σόλσκαερ ενίσχυσε την ομάδα της Γιουνάιτεντ, φέρνοντας τον Βαράν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ και τον Τζόρνταν Σάντσο από την Ντόρτμουντ με 85 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Γιουνάιτεντ εμπόδισε τη υπογραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία “ενδιαφερόταν”, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα ταιριάξει ο 36χρονος σε μια ομάδα με τους Πολ Πογκμπά, Μέισον Γκρίνγουντ, Τζόρνταν Σάντσο και Έντισον Καβάνι.

Ο Κριστιάνο στο Θέατρο των Ονείρων, εκεί που όλα άρχισαν

Η μεταγραφή του Ρονάλντο αύξησε την τιμή της μετοχής της Γιουνάιτεντ κατά 10% και, ίσως, αυτό να ήθελαν περισσότερο οι ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ, η αμερικανική οικογένεια των Γκλέιζερ. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ περιφρονούν τους Γκλέιζερ, οι οποίοι, πιστεύουν ότι δίνουν προτεραιότητα στα χρήματα και όχι στην ομάδα. Η βαθιά αντιδημοτικότητα των Γκλέιζερς επισκιάζει τα πάντα στη Γιουνάιτεντ και οι οπαδοί θα ήταν δυσαρεστημένοι ακόμη και αν η Γιουνάιτεντ κατάφερνε να κερδίσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2013.

Από το λιμάνι του Πειραιά, στο λιμάνι του Λίβερπουλ

Οι τραυματισμοί σημαντικών παικτών και οι ασυνεπείς εμφανίσεις των Φιρμίνιο και Σάντιο Μανέ στην επίθεση δυσκόλεψαν τη Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν. Τώρα, η Λίβερπουλ, που κυριάρχησε στο πρωτάθλημα το 2020, επέστρεψε σε πλήρη ισχύ, αλλά η έλλειψη μεταγραφών μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η Λίβερπουλ δεν θεωρείται πιθανή πρωταθλήτρια το 2022. Ο προπονητής Γιοργκέν Κλοπ υπέγραψε μόνο τον κεντρικό αμυντικό Κονάτε για 42 εκατομμύρια ευρώ από τη Λειψία αυτό το καλοκαίρι, και παρά τις εμφανίσεις των Κώστα Τσιμίκα και Χάρβεϊ Έλιοτ, η ομάδα της Λίβερπουλ φαίνεται αδύναμη σε σύγκριση με τους αντιπάλους της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην επίθεση όπου ο Μο Σαλάχ και ο Μανέ θα μείνουν εκτός τον Ιανουάριο παίζοντας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Πρόβλεψη: 1. Τσέλσι 2. Μάντσεστερ Σίτι 3. Λίβερπουλ 4. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο πάτος

Η ζωή στο κάτω μισό της Πρέμιερ Λιγκ είναι δύσκολη. Τρεις από τις 10 ομάδες θα μπορούσαν να υποβιβαστούν, αλλά πέντε ομάδες, ειδικότερα, αναμένεται να δυσκολευτούν περισσότερο. Τρεις από αυτές είναι οι Μπρέντφορντ, Νόριτς Σίτι και Γουότφορντ. Ο προπονητής της Μπρέντφορντ, Τόμας Φρανκ, είναι οπαδός του ανοιχτού επιθετικού ποδοσφαίρου και η ομάδα του ξεκίνησε καλά κερδίζοντας την Άρσεναλ.

Η Μπρέντφορντ έχει ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της αγοράζοντας τον Κρίστοφερ Άγιερ από τη Σέλτικ για 14 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι αν οι παίκτες της μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα από το Τσάμπιονσιπ (η δεύτερη λιγκ ποδοσφαίρου στην Αγγλία) στην Πρέμιερ Λιγκ. Εάν ο καλύτερος επιθετικός τους, Ιβάν Τόνει μπορεί να συνεχίσει να σκοράρει όπως έκανε την περασμένη σεζόν στο Τσάμπιονσιπ, τότε η Μπρέντφορντ θα μπορούσε να επιβιώσει.

Τα καναρίνια

Η Νόριτς επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ αφού είχε υποβιβαστεί το 2020. Η Νόριτς πλήρωσε στον ΠΑΟΚ 14 εκατομμύρια ευρώ για τον Χρήστο Τζόλη, ο οποίος θα συναντήσει τον Δημήτρη Γιαννούλη και τον Φινλανδό διεθνή Τεέμου Πούκι. Ωστόσο, η Νόριτς έχει τον μικρότερο προϋπολογισμό στην Πρέμιερ Λιγκ και έχει χάσει τον καλύτερο της παίκτη, τον Εμίν Μπουεντιά, ο οποίος έχει ενταχθεί στην Άστον Βίλα.

Η Γουότφορντ επέστρεψε επίσης στην Πρέμιερ Λιγκ αφού υποβιβάστηκε το 2020. Δεκατρείς παίκτες έφτασαν στο Γουότφορντ το καλοκαίρι, ενώ οκτώ έφυγαν. Δεν είναι σαφές εάν ακόμη και ο ίδιος ο προπονητής Τζίνο Πότσο γνωρίζει την καλύτερη σύνθεση της ομάδας του. Η παραμονή της Γουότφορντ στη Πρέμιερ Λιγκ θα είναι έκπληξη.

Η Μπράιτον και η Κρίσταλ Πάλας είναι επίσης πιθανό να βρεθούν στη μάχη του υποβιβασμού. Υπό τον Γκράχαμ Πότερ, η Μπράιτον έχει κερδίσει επαίνους για το στιλ του παιχνιδιού τη. Η Μπράιτον πούλησε τον αμυντικό Μπεν Γουάιτ στην Άρσεναλ και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει τους παίκτες του κέντρου Ενόκ Μουέπο από το Σάλτσμπουργκ έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ, και Μαρκ Κουκουρέλα για 17 εκατομμύρια ευρώ από τη Χετάφε. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Μπράιτον δεν είναι να δημιουργεί ευκαιρίες αλλά να πετυχαίνει γκολ, και αυτή η δυσκολία παραμένει.

Πατρίκ Βιεϊρά

Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, Πάτρικ Βιεϊρά ανέλαβε τη θέση του πρώην προπονητή της Αγγλίας, Ρόι Χόντσον, στην Κρίσταλ Πάλας. Δυστυχώς για τον Βιεϊρά, έχουν αποχωρήσει επίσης 10 παίκτες, ενώ έχουν φτάσει οκτώ νέοι παίκτες. Ο συνδυασμός μιας νέας ομάδας και ενός άπειρου προπονητή δεν προμηνύει μια εύκολη χρονιά για την Πάλας. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του Βιεϊρά, ο καλύτερος παίκτης της Πάλας, ο Γουίλφρεντ Ζάχα, εξέφρασε την επιθυμία για μια σύντομη αλλά αποχή από την ομάδα. Πολλά μπορεί να εξαρτώνται από το πώς θα παίξει αυτή τη σεζόν.

Πρόβλεψη: 18. Κρίσταλ Πάλας, 19. Νόριτς Σίτι, 20. Γουότφορντ

Και πάλι, μπορεί να κάνω λάθος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα νέων Youth League

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα