ΑΘΗΝΑ
07:04
|
16.11.2024
227 οι νεκροί το 2020 σύμφωνα με έκθεση της “Global Witness” – Η Κολομβία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτη σε δολοφονίες ακτιβιστών και ιθαγενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2020 συνολικά 227 άνθρωποι στον κόσμο δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι τη γη τους και το περιβάλλον σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης “Global Witness”. Ο μακάβριος απολογισμός αντιστοιχεί σε τέσσερις δολοφονίες την εβδομάδα εκ των οποίων οι περισσότερες σημειώθηκαν σε χώρες της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Κολομβία είναι πρώτη σε δολοφονίες ακτιβιστών και επικεφαλής τοπικών κοινοτήτων ενώ ακολουθούν το Μεξικό με 30 δολοφονίες, οι Φιλιππίνες με 29, η Βραζιλία με 20, η Ονδούρα με 17 και άλλες 12 χώρες.

Το ένα τρίτο αυτών των δολοφονιών, σύμφωνα με την έκθεση της “Global Witness”, συνδέεται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων – υλοτομία, εξόρυξη, αγροτικές καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλα έργα υποδομών. Η έκθεση αποκαλεί τα θύματα “υπερασπιστές του περιβάλλοντος” που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διασώσουν και να διαφυλάξουν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, όπως τα δάση και τους ωκεανούς μας. Από την ημέρα που υπεγράφη η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή το 2015 τέσσερις ακτιβιστές δολοφονούνται κάθε εβδομάδα στον κόσμο, αναφέρει η ΜΚΟ χαρακτηρίζοντας αυτόν τον αριθμό “σοκαριστικό”.

Σχεδόν “τρεις επιθέσεις στις τέσσερις” έγιναν στην κεντρική ή τη νότια Αμερική, προσθέτει η “Global Witness”, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές βρίσκονται σε συνεχή αύξηση από το 2018. Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργαζόταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και όλα, πλην ενός, ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το ένα τρίτο από τα θύματα ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων. “Εμείς οι ιθαγενείς (…) γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής”, σχολίασε στο AFP η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα.

Ο Κρις Μέιντεν της “Global Witness” ζήτησε από τις ηγεσίες της παγκόσμιας κοινότητας να “σοβαρευτούν” και να αρχίσουν να προστατεύουν τους “υπερασπιστές του περιβάλλοντος”. “Πρέπει επιτέλους οι εταιρείες και οι πολυεθνικές να βάλουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη τους”, είπε και πρόσθεσε, “διαφορετικά ο κατακερματισμός των βιότοπων και οι δολοφονίες θα συνεχίζονται”.

“Η επιδίωξη ολοένα πιο υψηλών κερδών (…) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δείχνει πάντα να καταλήγει στην ιδέα ότι αυτοί που εμποδίζουν τα σχέδια πρέπει να εξαφανιστούν”, δήλωσε ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακίμπεν, τον οποίο επικαλείται η έκθεση. Στο πλαίσιο των εισηγήσεών της, η ΜΚΟ καλεί τον ΟΗΕ “να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον”, η απουσία του οποίου δημιουργεί “τεράστιο κενό” στο σημερινό σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς ήταν η 65χρονη Φικίλε Ντσαγκάσε από τη Νότια Αφρική. Είχε εμπλακεί σε νομική διαμάχη για την επέκταση ενός υπαίθριου ορυχείου που λειτουργούσε στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ. Βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της.

Η κόρη της, Μαλουνγκέλο Χακάζα, 31 ετών, δήλωσε στο BBC: “Ο αγώνας της μητέρας μου συνεχίζεται”. “Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συλληφθεί. Κανείς δεν φέρει καμία ευθύνη. Μου φαίνεται ότι κάποιος θέλει αυτή την επέκταση του ορυχείου και τις εξορύξεις με κάθε κόστος”.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα