ΑΘΗΝΑ
08:48
|
19.04.2024
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερείς σχέσεις, παλαιστινιακό,περιφερειακές εξελίξεις ως και τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες Αιγύπτου και Ισραήλ είχε να γίνει μία δεκαετία. Αυτό από μόνο του καθιστά την αποψινή συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σημαντική. Η ατζέντα της συνάντησής τους στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ ήταν ευρεία. Ωστόσο, ο κάθε ηγέτης έδωσε διαφορετική βαρύτητα σε ορισμένα από τα θέματα της συνάντησης.

Prime Minister Naftali Bennett (L) and Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi meet on September 13, 2021, in Sharm el-Sheikh. (Kobi Gideon/GPO)

Αν ρωτήσεις τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι τι συζήτησε με τον Ναφτάλι Μπένετ θα σου πει πως ανέπτυξαν την κουβέντα τους γύρω από την “ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”. Θα σου απαντήσει επίσης πως τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της διεθνούς υποστήριξης που απολαμβάνει η Αίγυπτος για την απόφασή της να συμβάλει αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια αλλά και στην “αναγκαιότητα διατήρησης” της εκεχειρίας ανάμεσα σε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και Ισραηλινούς.

Εάν ρωτήσεις τον Ναφτάλι Μπένετ θα σου πλέξει τα εγκώμια της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων “ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου” και θα ακούσετε παιάνες για την σημαντική συνεισφορά της ειρηνευτικής συμφωνίας Αιγύπτου και Ισραήλ, καθώς “πάνω από 40 χρόνια συνεχίζει να παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή”.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες μερίδας του Ισραηλινού Τύπου οι δύο ηγέτες δεν έμειναν μόνο στα παραπάνω θέματα. Συζήτησαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και τον “λιβυκό εμφύλιο πόλεμο”, τις εντάσεις μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου με αφορμή το τεράστιο “Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης”στον Γαλάζιο Νείλο και την απειλή τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα