ΑΘΗΝΑ
10:41
|
20.09.2024
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε προ ολίγων ωρών ότι ο μουλάς Μπαράνταρ, δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες τους σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αντιπάλους, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για εσωτερικές διαμάχες στο ισλαμιστικό κίνημα σχεδόν έναν μήνα μετά την νίκη του επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουλάιλ Σαχίν, δήλωσε προ ολίγων ωρών ότι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε σύγκρουση.

«Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα», αναφέρει ο Σαχίν σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι Ταλιμπάν επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται ότι δείχνει τον Μπαράνταρ σε συναντήσεις στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.

Οι διαψεύσεις γίνονται έπειτα από φήμες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες ότι υποστηρικτές του Μπαράνταρ συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, που έχει την έδρα του κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις του πολέμου των περασμένων ετών μεταξύ των δυνάμεων της φονταμενταλιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης και των πρώην κυβερνητικών δυνάμεων και των νατοϊκών στρατευμάτων.

Ο Μπαράνταρ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο πιθανός επικεφαλής μιας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο καιρό και δεν μετείχε σε υπουργική αντιπροσωπεία που συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι στην Καμπούλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, δεν έχει επίσης εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 Αυγούστου που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, αν και εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Οι εικασίες για τους ηγέτες των Ταλιμπάν τροφοδοτήθηκαν από τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του ιδρυτή του κινήματός τους, του μουλά Όμαρ, ο οποίος ανακοινώθηκε δημοσίως το 2015, δύο χρόνια μετά το συμβάν, προκαλώντας πικρές κατηγορίες μεταξύ της ηγεσίας.

Tης τοποθέτησης του Σαχίν ακολούθησε οπτικό υλικό το οποίο σύμφωνα με το μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι, δείχνει μαχητές της οργάνωσης να εισβάλουν στο σπίτι του πρώην Αντιπροέδρου της χώρας, Αμρούλα Σάλεχ, εντοπίζοντας 60 εκατομμύρια δολάρια και 18 πλάκες χρυσού.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα