ΑΘΗΝΑ
01:16
|
24.04.2024
Ομάδα Κουβανών ερευνητών δηλώνει ότι “δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα Κουβανών επιστημόνων ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει “καμία επιστημονική απόδειξη” για τη μυστηριώδη νόσο με την ονομασία “σύνδρομο της Αβάνας”, η οποία έπληξε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα και σε άλλες χώρες.

“Συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης”, αναφέρουν οι 16 ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC) στην επίσημη έκθεσή τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο, Cubadebate. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένα επιστημονικά άρθρα έγινε αποδεκτό “ως αξίωμα” ότι υπήρξαν επιθέσεις στην Αβάνα εναντίον Αμερικανών διπλωματών  και οι θεωρίες βασίστηκαν σε αυτήν την ιδέα. “Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τους ασθενείς δεν υπάρχει καμία απόδειξη για επιθέσεις”, συμπληρώνουν.

Το “σύνδρομο της Αβάνας” επανεμφανίστηκε στην επικαιρότητα τον περασμένο μήνα όταν η πτήση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, από τη Σιγκαπούρη προς το Ανόι καθυστέρησε εξαιτίας της ξαφνικής νόσησης δύο Αμερικανών αξιωματούχων με συμπτώματα παρόμοια με του “συνδρόμου”.

Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κούβα άρχισαν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα από το 2016 και μετά. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, μέλη των οικογενειών τους αλλά και Καναδοί διπλωμάτες φέρονται να νόσησαν από το εν λόγω “σύνδρομο” από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Εκείνη τη χρονιά, παρόμοια συμπτώματα εμφάνισαν αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, ακόμη και στην Ουάσινγκτον.

“Ούτε η κουβανική αστυνομία, ούτε το FBI, ούτε η βασιλική έφιππη αστυνομία του Καναδά ανακάλυψαν αποδείξεις για επιθέσεις εναντίον διπλωματών στην Αβάνα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες”, υπογραμμίζει η ομάδα των Κουβανών ερευνητών.

Ανάμεσα στα συμπτώματα που είχαν τότε εμφανίσει οι διπλωμάτες ήταν τα εξής: ζαλάδες, ίλιγγος, προβλήματα όρασης και ακοής, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, ακούσιες κινήσεις των ματιών, άγχος, ευερεθιστότητα και απώλεια μνήμης. Σύμφωνα με τις θεωρίες των Αμερικανών τα συμπτώματα οφείλονταν και είχαν προκληθεί από κάποια “κατευθυνόμενη ενέργεια ραδιοκυμάτων”.

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας εμμένουν “καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας”. Η ACC “είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της αν εμφανιστούν νέες αποδείξεις”, διευκρίνισαν οι Κουβανοί ερευνητές.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα