Η επίσημη διάψευση της κινέζικης εταιρίας ακινήτων Evergrande πως δεν υπέβαλε αίτηση για πτώχευση στις 13 Σεπτέμβρη δεν ήταν αρκετή για να φρενάρει την σημαντική μείωση της αξίας των μετοχών της στα χρηματιστήρια.
Για παράδειγμα, στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της China Evergrande Group έπεσε σχεδόν 10%, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία εξέφρασε προσδοκίες για “σημαντική συνεχιζόμενη μείωση των πωλήσεων συμβολαίων τον Σεπτέμβριο”.
Παράλληλα, οι μετοχές της China Evergrande New Energy Vehicle και της Evergrande Property Services (μονάδες που η Evergrande προσπαθεί να πουλήσει ανεπιτυχώς), σημείωσαν μείωση της τάξης του 22,72% και 8,3% αντίστοιχα.
Η επίμαχη κινέζικη εταιρία επέλεξε να προσλάβει χρηματοπιστωτικούς συμβούλους των εταιριών Houlihan Lokey και Admiralty Harbor Capital προκειμένου να προχωρήσουν στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Evergrade
Παρόλα αυτά, αρκετά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εκτιμούν πως η πτωτική πορεία μετοχών της Evergrande συνιστά (τηρουμένων των αναλογιών) την κινεζική εκδοχή της εταιρίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Lehman Brothers που κατέρρευσε με πάταγο το 2008, πυροδοτώντας (αλλά όχι προκαλώντας…) διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές που διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Σενζέν της νότιας Κίνας, καθώς η εταιρία έχει χρέη περίπου 260 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ.
Κατά ορισμένους αναλυτές η υπόθεση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με “βόμβα” στα θεμέλια της σινικής οικονομίας.
Ποια είναι η εταιρία Evergrande
Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις.
Ο όμιλος λεει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας.
Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, που προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ωστόσο το Πεκίνο ανησυχεί για “υπερθέρμανση” και αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.
Κατά τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους.