ΑΘΗΝΑ
06:30
|
03.07.2024
Αφορμή για τις αιχμές κατά Άγκυρας έδωσε η έκθεση της συλλογής εγγράφων του Διπλωματικού Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ στο Βυζαντινό Μουσείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν τη Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εγκαινιάζοντας την έκθεση 200 και πλέον εγγράφων της συλλογής του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όπως τόνισε, τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, “χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους”.

Εκφράζοντας βαθιά λύπη “για την ακατανόητη τουρκική επιλογή”, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αυτή συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, “με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης…με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας”.

Κάλεσε, έτσι, την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική,να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται,να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους και να σέβεται τα μνημεία “που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της”.

Αυτό, συμπλήρωσε, είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας και εκτίμησε πως αυτή είναι η θέληση ενός σημαντικού μέρους της.

Αναφορικά με την έκθεση, ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού του πως μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παραδόθηκε η “Κιβωτός της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης, μιας πολύ σημαντικής πνευματικής παρακαταθήκης στην ιστορία της Ανθρωπότητας”. Μιλώντας για τη σημασία της έκθεσης, είπε πως καταδεικνύει ότι, με την Επανάσταση, η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα και ότι το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει έτσι άλλη μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό της Ιστορίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να καταστεί δυνατό, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ανέφερε επίσης πως η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας απετέλεσε ουσιώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της και συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε όσους συνέπραξαν και στάθηκαν αρωγοί στη δημιουργία και επιμέλεια της Έκθεσης, καθώς και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», διότι έθεσε το συγκεκριμένο έργο του υπουργείου υπό την αιγίδα της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκαν δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία από την Ελβετία

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

ΜέΡΑ25: Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα