ΑΘΗΝΑ
11:19
|
25.04.2024
Όλα όσα είπε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ετήσια ομιλία για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν” για τη νέα, δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην ετήσια ομιλία για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι “δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος” που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση. Παράλληλα, προειδοποίησε για το ρυθμό εμβολιασμού κατά της Covid-19 τονίζοντας την ανάγκη αυτός να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί “μια πανδημία των ανεμβολίαστων”.

Τι είπε για την πανδημία

Η δεύτερη τέτοια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφότου ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιείται έπειτα από δύο χρόνια τα οποία έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της ένωσης με την πανδημία της Covid-19, μια απότομη οικονομική πτώση και τις εντάσεις εξαιτίας του Brexit. “Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. “Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, “λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες”.

“Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα”, τόνισε.

Στο τέλος Αυγούστου, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. Αυτό ήταν ένα ορόσημο μετά τη βραδεία εκκίνηση των εμβολιασμών, αλλά κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Όσο δεν βρίσκουμε κοινό έδαφος για τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το στοχεύουν, τόνισε. “Εν τω μεταξύ, οι διακινητές ανθρώπων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους μέσω θανατηφόρων διαδρομών στη Μεσόγειο. Τα γεγονότα αυτά μας δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει συμφέρον στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μεταναστευτικού συστήματος. Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε”, είπε και κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να επιταχύνει τη διαδικασία.

“Αυτό καταλήγει τελικά σε ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Εμπιστοσύνη για τους Ευρωπαίους ότι η μετανάστευση μπορεί να διαχειριστεί. Εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα ανταποκρίνεται πάντοτε στο διαρκές καθήκον της απέναντι στους πιο ευάλωτους και τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”.

“Υπάρχουν πολλές έντονες απόψεις για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι ο κοινός τόπος δεν είναι τόσο μακριά. Διότι αν ρωτήσετε τους περισσότερους Ευρωπαίους, θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να δράσουμε για να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και να δράσουμε για να παράσχουμε καταφύγιο σε όσους αναγκάζονται να φύγουν. Θα συμφωνούσαν ότι πρέπει να επιστρέψουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Αλλά ότι θα πρέπει να καλωσορίσουμε όσους έρχονται εδώ νόμιμα και συμβάλλουν τόσο ζωτικά στην κοινωνία και την οικονομία μας. Και θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να διχάσει. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει τρόπος να οικοδομήσει η Ευρώπη εμπιστοσύνη μεταξύ μας όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό”.

Για τη Λευκορωσία είπε πως “το καθεστώς στο Μινσκ έχει εργαλειοποιήσει τα ανθρώπινα όντα. Έβαλαν ανθρώπους σε αεροπλάνα και τους έσπρωξαν κυριολεκτικά προς τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό. Και η γρήγορη ευρωπαϊκή αντίδραση το δείχνει αυτό. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία. Και, ας το πούμε αυτό που είναι: πρόκειται για μια υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης”.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι “αυτά δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Είδαμε παρόμοια περιστατικά σε άλλα σύνορα. Και μπορούμε να περιμένουμε να τα ξαναδούμε”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για τη Σένγκεν, “θα καθορίσουμε νέους τρόπους για να απαντήσουμε σε τέτοιες επιθέσεις και να διασφαλίσουμε την ενότητα στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα