ΑΘΗΝΑ
05:51
|
27.04.2024
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να σταθούν στο πλευρό της Βίλνιους – Γιατί οι Ευρωπαίοι δείχνουν απρόθυμοι να πάρουν θέση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιάνες Γιάνσα, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, η οποία έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρεμβαίνει στη συνεχιζόμενη κόντρα της Λιθουανίας με την Κίνα και ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν ξεκάθαρη θέση αλληλεγγύης υπέρ του Βίλνιους.

Με επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εξέφρασε την προσωπική του στήριξη και αλληλεγγύη προς τη Λιθουανία, η οποία, όπως αναφέρει, “βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και λυπηρές προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Κίνας. Η απέλαση του πρέσβη της Λιθουανίας από την Κίνα, η εκμετάλλευση του εμπορίου ως όπλου σε μια διπλωματική διαμάχη με ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι ένα κατακριτέο γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας”.

O Γιάνες Γιάνσα, γνωστός κι ως “μικρός Όρμπαν” της Σλοβενίας, υπογραμμίζει απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι μόνο με ένα συνεκτικό, ενωμένο και κοινό μέτωπο θα μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Κίνας. “Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται πιέσεις από την Κίνα”, επισημαίνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας. Πρόσθεσε ότι η Λιθουανία, όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύσσει σχέσεις με την Ταϊβάν.

Η Κίνα τον περασμένο μήνα ζήτησε σήμερα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Πεκίνο και δήλωσε πως θα ανακαλέσει και τον απεσταλμένο της Κίνας στο Βίλνιους στο πλαίσιο διένεξης που ξέσπασε επειδή το κράτος της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, να ανοίξει ντε φάκτο πρεσβεία εκεί.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν το πιο ευαίσθητο εδαφικό ζήτημά της και εκδηλώνει την οργή της για οποιεσδήποτε κινήσεις μπορεί να υπονοούν ότι το νησί είναι μια χωριστή χώρα. “Η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κίνηση αυτή. Η Κίνα αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Λιθουανία και ζήτησε από την λιθουανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Κίνα”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. “Καλούμε την πλευρά της Λιθουανίας να διορθώσει αμέσως την εσφαλμένη απόφασή της, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει τη ζημιά και να μην προχωρήσει περαιτέρω στο λάθος δρόμο”, συμπλήρωνε.

Η Λιθουανία νωρίτερα φέτος είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να ανοίξει τη δική της αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν και δώρισε στο νησί 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

Η παρέμβαση του Γιάνσα οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά από τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν απροθυμία να εμπλακούν σε αυτή τη διπλωματική διένεξη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Λιθουανίας ξεκίνησε μια μάχη με απρόβλεπτες συνέπειες. “Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα ήταν πολύ καλύτερη και αποτελεσματικότερη εάν όλοι συμφωνούσαμε πρώτα σε μια κοινή πολιτική και στη συνέχεια αναλάβαμε κοινή δράση αλληλέγγυα”, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico. “Αντ ‘αυτού, τα κράτη μέλη εξακολουθούν πολύ συχνά να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες – και όταν υπάρξει αντίσταση, ζητούν αλληλεγγύη και υποστήριξη από την ΕΕ”, πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος.

Πηγή: Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα