Νέα τριμερή συμφωνία ασφαλείας που θα διευκολύνει την συνεργασία ΗΠΑ,Βρετανίας και Αυστραλίας σε τομείς όπως η τεχνογνωσία σε Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοχώρο και υποβρύχια συστήματα ανακοίνωσαν απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι ηγέτες των τριών χωρών.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον που ανήγγειλε μία ειδική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της οποίας η τεχνολογία, η αμυντική βιομηχανία και οι επιστήμες θα συνεργαστούν για την κατασκευή μεταξύ άλλων νέων πυρηνικών υποβρυχίων που θα αποκτήσει η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρησε δε να εμφανίσει τη συμφωνία ως εξέλιξη που δεν θα σηματοδοτήσει μία νέα κούρσα όπλων και εξοπλισμών.
Ακολούθησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τονίζοντς πως η νέα τριμερής συμφωνία θα ανοίξει “νέο κεφάλαιο στην φιλία” των τριών χωρών και θα καταστήσει την Αυστραλία ικανή ώστε να διαθέτει και πυρηνικά σύγχρονα υποβρύχια. Πρόσθεσε πως οι τρεις χώρες είναι “φυσικοί σύμμαχοι” μολονότι δεν μοιράζονται κοινά σύνορα.
Εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή θα απαιτήσει συγχρονισμό κινήσεων “προς όφελος της ασφάλειας και της δημοκρατίας” ενώ ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο προέβλεψε πως θα δημιουργήσει νέες καλές θέσεις εργασίας.
Τελευταίος μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ευχαρίστησε τους ηγέτες Βρετανίας και Αυστραλίας τονίζοντας πως οι τρεις χώρες θα ενώσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές του 21ου αιώνα αποφεύγοντας να κατονομάσει ευθέως την ανερχόμενη Κίνα.
Πρόσθεσε ότι το μέλλον των τριών χωρών εξαρτάται και από την ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό και ότι η νέα τριμερής συνεργασία θα εξασφαλίσει την συνεργασία επιστημόνων και συναφών τεχνολογιών, ιδιαίτερα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ισχυρίστηκε πως η συμφωνία θα εξασφαλίσει στην Αυστραλία “σύγχρονα πυρηνικά ασφαλή υποβρύχια”.
Νωρίτερα πάντως η νέα τριμερής συμφωνία είχε γίνει γνωστή (κατά πληροφορίες αμερικανικών και βρετανικών ΜΜΕ) ως “AUKUS” από τα αρχικά γράμματα των τριών χωρών.