ΑΘΗΝΑ
13:22
|
20.04.2024
Οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν σήμερα Παρασκευή (17/9) στην Ουάσινγκτον, στη σκιά της AUKUS που επέφερε το σπάσιμο του “συμβολαίου του αιώνα” για την παράδοση των γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, ανέφερε Γ΄άλλος αξιωματούχος. Το Παρίσι θα γιόρταζε την επέτειο της ναυμαχίας της 5ης Σεπτεμβρίου του 1781, που ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού.

Το σύμφωνο που ανακοινώθηκε αιφνίδια την Τετάρτη, από τον Τζο Μπαίντεν, σχετικά με την συγκρότηση της στρατηγικής σύμπραξης (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και το οπο΄ίο προβλέπει την απόκτηση από την Αυστραλία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αμερικανικών πυραύλων, αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πορεύεται ψυχρά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πρόκληση παράπλευρων ζημιών μεταξύ των συμμάχων του.

Η AUKUS είναι επιζήμια για τη Γαλλία, η οποία βρέθηκε αποκλεισμένη και χαμένη από την ακύρωση μιας τεράστιας παραγγελίας υποβρυχίων που επρόκειτο να πουλήσει στην Καμπέρα.

Όσο και να διατείνεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ΄ότι η Γαλλία είναι “ζωτικός σύμμαχος” των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, δεν ρίχνει στάχτη στα μάτια του Παρισιού που μετράει τις απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία “εταίρο ζωτικής συμμαχίας”.

“Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη” στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε, μετά τον απαξιωτικό “αποκλεισμό” της ΕΕ από το “τραπέζι” των συνομιλιών.

“Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό”, είπε ο Μπαίντεν, κατόπιν “εορτής”.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Καμπέρας να σπάσει τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων και να τα αντικαταστήσει με πυρηνοκίνητα αμερικανικά, ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον από την πλευρά του, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η επιλογή να αποκτήσει η Αυστραλία γαλλικά πυρηνοκίνητα δεν ήταν ανώτερη από την αγγλοαμερικανική πρόταση.

“Στο τέλος της ημέρας, οι Γάλλοι είναι μεγάλα παιδιά, καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι πωλήσεις όπλων καλύτερα από οποιονδήποτε”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Θα το ξεπεράσουν”, σχολίασε ο Ουόλτερ Λόχμαν, διευθυντής ασιατικών σπουδών στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα