ΑΘΗΝΑ
15:11
|
08.05.2024
Κατηγορήθηκε από το κοινοβούλιο ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την απομάκρυνση των Ολλανδών πολιτών και των προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζίγκριντ Κάαγκ υπέβαλε την Πέμπτη (16/9) την παραίτησή της από την κυβέρνηση, κατηγορούμενη από την πλειονότητα των μελών του κοινοβουλίου ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την απομάκρυνση των Ολλανδών πολιτών και των Αφγανών προσφύγων από τη Καμπούλ.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα έκριναν ότι η Κάαγκ φέρει ευθύνη αφενός για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν και αφετέρου επειδή δεν προετοίμασε την ασφαλή φυγή των χιλιάδων Αφγανών που δικαιούνται άσυλο στην Ολλανδία.

“Η Βουλή αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα. Η υπουργός πρέπει να φύγει εφόσον απορρίπτεται η πολιτική της”, ανέφερε η Κάαγκ.

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο, εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες –πολλοί αφγανικής καταγωγής– και άγνωστος αριθμός Αφγανών που είχαν εργαστεί για την ολλανδική στρατιωτική αποστολή, για μέσα ενημέρωσης ή για μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Κάαγκ ήταν ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο στο διάστημα 2015-17 και προηγουμένως είχε αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που επέβλεψε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας

Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εν αναμονή της εισβολής- Δεκάδες οι νεκροί

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα